25. 4. 2022, 00:30

Robert Golob: "To je zmaga za mlade in njihovo prihodnost!"

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Velika zmagovalka državnozborskih volitev je novinka Gibanje Svoboda in predsednik Robert Golob. Ta je zaradi okužbe z novim koronavirusom izide volitev spremljal od doma in se v svoj volilni štab javljal prek spleta. Prvič pa je spregovoril zaenkrat še aktualni premier Janez Janša. Je razočaran nad izidom?

"Jutri bomo začeli trdo delati, da upravičimo to zaupanje. To je naša zaveza tistim, ki so nas danes podprli," je povedal Robert Golob, ki se je po zapletih ob potegovanju za nov mandat umaknil iz družbe in se podal v politiko. Novo stranko Gibanje Svoboda je popeljal v prepričljivo volilno zmago. "Prvi pogovori o oblikovanju vladne koalicije bodo stekli že v prihodnjih dneh," je napovedal Golob, ki pričakuje, da bo vlado mogoče sestaviti v čim krajšem času.

Uredništvo

Napovedal je pogovore z ostalimi levosredinskimi strankami, na seznamu tistih, s katerimi se namerava sestati, pa ni SDS in NSi. "SDS in NSi pa nimamo na seznamu tistih, s katerimi bi se v kratkem nameravali sestati. Ne izključujem, vendar prioritete so jasne in prva prioriteta niso zakoni, ki zahtevajo ustavno večino, za to bo še čas," je poudaril.

Po podatkih vzporednih volitev, ki jih je opravil Inštitut Mediana, je stranka Gibanje Svoboda prejela največ glasov, in sicer 35,8 odstotka. Po zadnjih rezultatih so dobili 34,54 odstotkov oz. 41 poslanskih mest.

Prvič po zaprtju volišč se je v javnosti pojavil zaenkrat še aktualni premier Janez Janša: "Rezultati volitev so približno jasni. Na začetku se zahvaljujem vsem, ki so glasovali za SDS. Rezultati so takšni kot so. Čestitamo relativnemu zmagovalcu. Razmerja so bistveno bolj tesna, kot se je nakazovalo in prikazovalo. Meni je žal, da stranke, ki so sodelovale v koaliciji, niso na volitve stopile skupaj. Če bi, bi bil rezultat drugačen."

Stranka SDS, ki je zadnji dve leti vodila vlado, se seli v opozicijo, pišejo na 24ur.com. Prvak stranke je poudaril, da je stranka dosegla zelo dober rezultat in da se je okrepila marsikje, kjer je prej dosegala slabše rezultate. Po Janševih besedah je SDS na volitvah bistveno povečala število glasov in zmagala v številnih volilnih okrajih, tudi tistih, kjer ni še nikoli.

Na vprašanje Staše Lozar, novinarke 24ur, ali udeležbo na volitvah jemlje kot osebno zaušnico in nezaupanje v dosedanjo vlado, se je odzval: "Te volitve vidim kot naveličanost državljanov z dosedanjo opozicijo, ki so jo pometli iz parlamenta."

Pozdravil je dejstvo, da je bila volilna udeležba visoka: "Želeli bi si, da bi bila tako visoka volilna udeležba na vseh volitvah." Glede prihodnjega delovanja stranke je dejal, da bo ne glede na to, kje bo, vedno pripravljena sodelovati za skupno dobro Slovenije. "Nikoli ne bomo ravnali tako, kot je ravnala večina opozicije v zadnjih dveh letih. Tudi če bomo v opoziciji, bomo ravnali drugače in državotvorno," je dejal. Dodal je, da bodo podpirali vse dobre predloge.

SDS je dobila 23,57 odstotka podpore oz. 27 poslanskih mest. Na volitvah leta 2018 je SDS osvojila 25 poslanskih mest, mandat pa zaključuje s 26 poslanci.

Golob si upa trditi, da lahko vlado sestavijo hitro, brez obotavljanja. "Kasneje jo lahko nenazadnje tudi dopolnimo, če se bodo razmere spremenile in se bo pokazala potreba. A najprej bomo ukrepali hitro in odločno," je zagotovil. Situacija v Sloveniji in v svetu je namreč preveč zahtevna, da bi si lahko privoščili dva ali tri mesece čakanja s prvimi ukrepi.

Vlada se bo morala osredotočiti na tri ukrepe

Poudaril je spremembo zakonodaje v sodelovanju s civilno družbo, pripravo na ponoven izbruh covida jeseni in pripravo na jesensko energetsko draginjo. "Za te tri ukrepe ne potrebujemo široke koalicije, še manj pa sestankovanja v nedogled s tistimi, ki so v opoziciji," je poudaril.

Izrazil je obžalovanje, da se vse stranke KUL niso uspele uvrstiti v parlament. Ta teden se bodo začeli pogovarjati z ostalimi levosredinskimi strankami, ki so v parlamentu in s tistimi, ki niso prišle v parlament, "ker imajo marsikateri dober kader za izvršno oblast in jih bomo povabili zraven", je dejal.

Tanja Fajon je po telefonu poklicala Goloba in mu čestitala. "Uspel nam je skupni rezultat, da smo zamenjali vlado in to prepričljivo. Nisva se uspela še ujeti, to je na njegovi strani. Predvidevam oziroma želim, da bi pogovori stekli čim prej," je dejala zvečer. Tudi predsednica SD si želi, da bi pogovori o oblikovanju vladne koalicije stekli čim prej, saj Slovenija potrebuje stabilno in močno vlado. Ocenila je tudi, da bo glede na število strank, ki bodo prestopile parlamentarni prag, koalicijsko usklajevanje lažje, vlada pa bolj stabilna. Bi si pa tudi Fajonova želela, da bi še kakšna stranka "s strani demokratične opozicije" prestopila prag in bi lahko sestavili bolj barvito levosredinsko vlado.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec