30. 4. 2022, 16:20 | Vir: STA

Macron z Zelenskim o nadaljnjih francoskih korakih za pomoč Ukrajini

Profimedia

Francoski predsednik je ukrajinskemu kolegu predstavil ukrepe, s katerimi bo Francija še naprej pomagala Ukrajini. Kaj mu je obljubil?

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu zagotovil dodatno pomoč za soočanje z rusko vojaško invazijo. Kot je dejal, bo Francija okrepila vojaško in humanitarno pomoč Ukrajini. Zelenski se je Macronu zahvalil za podporo.

Thierry Monasse/pool/STA

Zelenski se je Franciji zahvalil za "obsežne vojaške pošiljke, ki prispevajo k ukrajinskemu odporu", je po telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom povedal Macron in dodal, da se bo ta pomoč kot tudi humanitarna podpora Francije še krepila.

Zaveznice zagotavljajo nadaljevanje pomoči

ZDA, Francija, Češka in druge zaveznice so Kijevu zagotovile na stotine topniških izstrelkov dolgega dosega, da bi pomagali v boju proti ruski ofenzivi, ki se sedaj osredotoča na vzhod in jug Ukrajine. Francija bo Ukrajini poslala svoje sodobne topove caesar.

Po navedbah francoskega predsedstva je Francija Ukrajini poslala več kot 615 ton opreme, vključno z medicinsko opremo, generatorji za bolnišnice, pomočjo v hrani in reševalnimi vozili.

Poleg tega naj bi francoski strokovnjaki zagotovili nadaljnjo podporo pri zbiranju dokazov in pregonu vojnih zločinov v Ukrajini.

Profimedia

"Misija francoskih strokovnjakov, ki prispevajo k zbiranju dokazov za boj proti nekaznovanju in omogočajo delo mednarodnega pravosodja glede zločinov, storjenih v okviru ruske agresije, se bo nadaljevala," je dejal Macron.

Macron, ki je bil na nedavno izvoljen za nov predsedniški mandat, je dejal, da želi "v svojem drugem mandatu aktivno delati za ponovno vzpostavitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine, pri čemer vselej vzdržuje tesno sodelovanje z evropskimi partnerji in zavezniki".

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec