K. Ž. | 21. 12. 2023, 17:10

Znano avstrijsko podjetje, v katerem službuje veliko Slovencev, bo odpuščalo (preverite, zakaj)

Profimedia

Skrb vzbujajoča novica za zaposlene v Magni: tovarna bo z letom 2024 prešla iz dvoizmenskega na enoizmensko obratovanje. Zaradi tega bo službo izgubilo 450 delavcev.

V Magni že tri mesece razpredajo o različnih scenarijih, med njimi razmišljajo tudi o socialnih načrtih. Stanje z naročili je slabo, znamka Fisker, ki je letos želela izdelati več kot 40.000 avtomobilov, jih bo izdelala le 10.000. Jaguar prav tako ne oddaja velikih naročil in bo kmalu opustil proizvodnjo. Tudi BMW in Toyota bosta le še dobro leto imela proizvodnjo v Gradcu. Trenutno je v razcvetu le proizvodnja Mercedesa-G, novih večjih naročil za proizvodnjo pa ni na vidiku, poroča avstrijski časnik Kleine Zeitung. Kaj zmanjšan obseg naročil pomeni za podjetje?

Zdaj so zaposlene seznanili s prvimi ukrepi. Magna bo prešla iz dvoizmenskega obratovanja v enoizmensko.

Profimedia

Preberite še:

Odpovedi, skrajšanji delovni časi in suspenzi pogodbe o zaposlitvi

Posledice so katastrofalne razsežnosti, prizadetih je 450 zaposlenih. Po poročanju AMS-ja, sicer še nihče ni bil obveščen o nadaljnjih korakih, Magna pa ukrepov uradno ne komentira, razen da gre za "kadrovske prilagoditve".

Sprememba izmenskega poslovanja naj bi v veljavo stopila januarja, najverjetneje že v prvi polovici leta. Neuradno naj bi menjava pomenila le tri možnosti za zaposlene: odpoved, skrajšan delovni čas ali suspenz pogodbe o zaposlitvi.

Profimedia

To dodatno zaostruje razmere, saj v dotičnem primeru najverjetneje ne gre za kratkotrajna kadrovska usklajevanja. Prav tako ni znano, kako hitro bo Fisker ponovno dobil svoj zagon, še poroča omenjeni časnik. "Fisker je decembra sprejel strateško odločitev o zmanjšanju proizvodnje, da bi dal prednost likvidnosti in sprostil več kot 300 milijonov dolarjev obrtnega kapitala," je dejal ameriški proizvajalec avtomobilov, ko je pojasnil upočasnitev proizvodnje. Zdaj pa se zdi, da trend s seboj prinaša dramatične posledice.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol