20. 2. 2024, 18:09 | Vir: STA

Prebeglega ruskega vojaka, ki je s helikopterjem odletel v Ukrajino, našli mrtvega: se mu je maščeval Putinov režim?

Profimedia

Maksima Kuzminova, ki je po zamenjavi strani z lažno identiteto živel v Španiji, je pokončalo šest strelov.

Ruskega pilota Maksima Kuzminova, ki je avgusta lani s helikopterjem prebegnil v Ukrajino, so našli mrtvega v Španiji, je potrdila ukrajinska obveščevalna služba, ki ni navedla vzroka njegove smrti. Španska policija pa je sporočila, da je bil ruski pilot, čigar identitete ni objavila, ustreljen.

Profimedia

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba GUR je v ponedeljek potrdila, da je pilot Maksim Kuzminov, ki je avgusta lani s svojim helikopterjem Mi-8 priletel v Ukrajino, umrl v Španiji, pri čemer vzroka smrti ni navedla.

Imel dokumentacijo, ki ga je identificirala kot Ukrajinca

Tiskovni predstavnik GUR je za časnik Ukrajinska Pravda ob potrditvi njegove smrti pojasnil, da se je Kuzminov odločil, da se bo preselil v Španijo, čeprav so mu ponudili, da ostane v Ukrajini

Španska policija pa je sporočila, da gre pri moškem, ki je bil ustreljen v Španiji, za truplo ruskega pilota helikopterja, ki je lani prebegnil v Ukrajino. Policija identitete moškega, ki je bil pretekli teden ubit blizu Alicanteja, sicer ni objavila.

Profimedia

Španske oblasti domnevajo, da je umorjeni v Španiji živel pod lažnim imenom. V času smrti je imel po navedbah virov pri sebi dokumentacijo, ki ga je identificirala kot 33-letnega ukrajinskega državljana, vendar njegovo identiteto še preiskujejo.

Ruska obveščevalna služba imela ukat, da Kuzminova odstrani

Po poročanju španske tiskovne agencije EFE so truplo našli s šestimi naboji v garaži v stanovanjskem območju v mestu Villajoyosa, kamor se je Kuzminov preselil po tistem, ko je dobil ukrajinsko državljanstvo, ker je zamenjal stran. Kot je pojasnil na novinarski konferenci lani septembra, se je za to odločil, ker nasprotuje vojni v Ukrajini.

Profimedia

Vodja ruske zunanje obveščevalne službe Sergej Nariškin pa je danes izjavil, da je ruski pilot, ki je prebegnil v Ukrajino in čigar truplo so našli v Španiji, "izdajalec in zločinec", ki je od trenutka, ko je načrtoval svoje dejanje, postal "moralno truplo", poročajo ruski mediji.

Nariškin pri tem ni ne potrdil ne zanikal morebitne vpletenosti Rusije v njegovo smrt. Oktobra lani je sicer ruska državna televizija poročala, da je ruska obveščevalna služba dobila ukaz, da odstrani Kuzminova.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol