Ni. Vu. | 9. 11. 2023, 11:23

Matjaž Nemec kritičen do Srbije in vladavine Aleksandra Vučića: "V Bruslju ni več potrpljenja"

YouTube/Matjaž Nemec/posnetek zaslona

Slovenski evroposlanec vse prej kot navdušen nad stanjem v Srbiji.

Širjenje Evropske unije na države Zahodnega Balkana je ena od glavnih tem na zadnjih zasedanjih evropskega parlamenta, napredek vsake države, ki stremi k včlanitvi v evropsko družino, pa je bil tudi tokrat zabeležen in javnosti predstavljen v najnovejšem letnem poročilu. Slovenija, kot ena od članic EU iz tega območja, natančno spremlja države v regiji in njihov napredek na področju evrointegracij. O najnovejšem letnem poročilu in delu, ki se nanaša na širjenje EU, se je oglasil tudi slovenski evroposlanec Matjaž Nemec, pri čemer se je še posebej osredotočil na Srbijo.

Omejen napredek Srbije na poti v EU 

V intervjuju za N1 se je Matjaž Nemec dotaknil tudi politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića v povezavi z EU. Medijska situacija v Srbiji je prav tako ena od tem, ki jih zajema poročilo komisije. Medijski zakoni, zastraševanje državnih in lokalnih oblasti, peta nacionalna frekvenca, ki je REM še ni dodelil, retorika v parlamentu ...

Bobo

Po besedah Nemca "poročilo komisije na najboljši način odraža napredek Srbije". Politik iz Slovenije je kot gost v oddaji NewsNight nadaljeval: "Napredek je omejen, od države sem pričakoval več. Potrebna je stalna pozornost za ravnotežje med napredkom vladavine prava in odnosi s Kosovom na eni strani ter napredkom v pristopnih pogajanjih v vseh poglavjih na drugi strani. Že večkrat je bilo poudarjeno, da je normalizacija pogoj na evropski poti.

Medijska problematika

Govoreč o medijskih zakonih, je Nemec poudaril, da je nujno rešiti lastništvo medijev in zagotoviti več medijske svobode in pluralizma. "Če Srbijo primerjamo z drugimi državami na Zahodnem Balkanu, vidimo veliko razliko, zato bi s pravico pričakoval več od Srbije in srbske vlade v tem smislu. Pričakovanja so bila veliko višja, ko govorimo o Srbiji," je prepričan Matjaž Nemec.

Vučićevo vedenje

Nemec je glede vedenja srbskega predsednika, ki nase opozarja tudi z razno raznimi bizarnimi potezami, povedal še nekaj vse prej kot prijetnih besed. "Deklarativno govori, kako Srbija želi čim prej v EU, po drugi strani je realnost drugačna. Rad bi videl, da se vse, kar se izjavi, tudi uresniči na tej evropski poti. Vučić, ko govori z EU, res govori o tem, kako se je Srbija pripravila na evropsko pot, po drugi strani pa, ko govorimo o zunanjih zadevah, vidimo velike razlike med državami Zahodnega Balkana, državami EU in Srbijo. Ne vem, ali je iskren v tem smislu ali ne," se sprašuje Nemec.

Potrpljenja ni več

Nemec je tudi poudaril, da "ni več potrpljenja v Bruslju glede pomembnih vprašanj v Srbiji". Po njegovem mnenju je "zanimivo, kaj se bo zgodilo na volitvah v decembru".

Borut Živulović/Bobo

Govoreč o volitvah pravi, da je po njegovih neformalnih informacijah predsednik parlamenta Vladimir Orlić že povabil delegacijo evropskega parlamenta, naj se volitev udeleži kot opazovalni organ. "Zdaj je na njih, da pripravijo zahtevo, da se poslanci evropskega parlamenta vključijo v mednarodno opazovalno misijo, ki jo vodi ODIHR. Zgodaj je govoriti, kdo bo v njej, vendar sem prepričan, da je prisotnost evropskega parlamenta in mednarodnih opazovalcev na teh volitvah nujna. Zagotoviti moramo, da se volitve odvijajo na miren, demokratičen in verodostojen način," je dodal Matjaž Nemec.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord