8. 7. 2022, 08:50 | Vir: STA

Med govorom izvedel atentat na nekdanjega premierja

Twitter/Felix Rex

Premier je bil leta 2006 in nato znova med letoma 2012 in 2020, ko je odstopil s položaja zaradi bolezni.

Nekdanji japonski premier Šinzo Abe je bil danes ustreljen na predvolilnem dogodku v mestu Nara. Japonski mediji navajajo, da Abe, ki so ga nemudoma prepeljali v bolnišnico, po napadu ni kazal znakov življenja. Policija je strelca, ki naj bi sam izdelal strelno orožje, hitro aretirala.

67-letni Abe je imel v Nari na zahodu države govor v podporo enemu od kandidatov na nedeljskih volitvah v zgornji dom japonskega parlamenta. Dogodek je bil sicer varovan, a kljub temu so lahko opazovalci do politika pristopali relativno brez težav. K Abeju naj bi tako na odru od zadaj pristopil nek moški in ga dvakrat ustrelil.

Prvi strel je zgrešil cilj, a mu je sledil še drugi, po katerem je 67-letni politik padel na tla, krvavel naj bi iz vratu. 

Ljudje so mu priskočili na pomoč in ga oživljali. Takoj nato so ga odpeljali v bolnišnico, domnevno s srčnim zastojem, ki pa mu pogosto sledi smrt.

Dogodek se je zgodil okoli 11.30 po lokalnem času. Moškega, ki naj bi streljal, so nemudoma pridržali, pri čemer naj se ne bi upiral in naj ne bi skušal zbežati.

Japonska vlada je že oblikovala posebno krizno ekipo in obsodila napad. Premier Fumio Kišida je prekinil predvolilno kampanjo ter se s severa države, kjer se je mudil, odpravil v Tokio.

Abe, verjetno najbolj znan japonski politik, je bil na položaju premierja leta 2006 in nato znova od leta 2012 do leta 2020, ko je odstopil s položaja zaradi bolezni.

Japonska ima za razliko od ZDA zelo stroge zakone glede strelnega orožja in primeri strelskih napadov so izjemno redki.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord