9. 10. 2023, 11:51 | Vir: STA

Na Bližnjem vzhodu že več kot 1100 mrtvih, življenja izgubili tudi številni tuji državljani

Profimedia

Mrtve po krvavih spopadih v Izraelu preštevajo tudi številne tuje države.

Med žrtvami napada skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael so tudi tuji državljani. Med drugim je bilo ubitih 12 Tajcev in deset Nepalcev, pa tudi več Američanov in en francoski državljan, poročajo tuje tiskovne agencije. Tajska vlada je sporočila tudi, da je bilo osem njenih državljanov v napadih ranjenih, enajst pa so jih ugrabili pripadniki Hamasa.

Po podatkih tajskih oblasti v Izraelu živi približno 30.000 Tajcev, med njimi kakih 5000 v bližini območja Gaze, kjer večinoma delajo v kmetijstvu.

V napadu je bilo ubitih tudi deset državljanov Nepala, ki so bili v kibucu Alumim na jugu Izraela, je v nedeljo sporočilo nepalsko veleposlaništvo v Tel Avivu. Štirje Nepalci so bili v napadu ranjeni in so na zdravljenju v eni od izraelskih bolnišnic, še enega nepalskega državljana pa po napadih pogrešajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nepalski zunanji minister Narayan Prakash Saud je v nedeljo na omrežju X zapisal, da v Izraelu dela okoli 4500 Nepalcev, večinoma kot negovalci. V okviru programa Učenje in zaslužek, ki ga sponzorira Izrael, pa je v državi 265 nepalskih študentov. Med njimi jih 17 študira v kibucu Alumim na jugu Izraela, enem od žarišč napada Hamasa.

Profimedia

Po podatkih francoskega zunanjega ministrstva je bil v napadu v Izraelu ubit tudi francoski državljan, še vedno pa ni znano, kaj je z več pogrešanimi Francozi. Televizija France TV Info je kasneje poročala, da je pogrešanih osem francoskih državljanov. Že v nedeljo so poročali tudi o smrti 20-letnega Britanca, ki je služil v izraelski vojski, in dveh Ukrajink. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v nedeljo dejal, da so med ubitimi najverjetneje tudi ameriški državljani.

Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, je v soboto sprožil nepričakovan silovit napad na Izrael, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo več kot 700 ljudi. Velika zaskrbljenost vlada tudi za več kot 100 Izraelcev, ki so jih napadalci ugrabili in odpeljali v Gazo.

Izrael je razglasil vojno stanje in se odzval s protinapadi, ki so na območju Gaze po najnovejših podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje doslej terjali skoraj 500 življenj. Več tisoč ljudi na obeh straneh je bilo ranjenih, skupno število mrtvih se je povzpelo že na več kot 1100.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol