26. 5. 2022, 14:17

Mesto, ki od vročine že skoraj gori: beležijo celo več kot 51 stopinj Celzija

Aamir Qureshi/AFP Getty Images/Twitter
Vrtoglave temperature, pomanjkanje vode in nikogar, ki bi jim prisluhnil. (foto: Aamir Qureshi/AFP Getty Images/Twitter)

Vrtoglave temperature, pomanjkanje vode in nikogar, ki bi jim prisluhnil.

Običajno se sicer poletna vročina začne z zadnjim tednom maja, letos pa se je po besedah ​​tamkajšnjih prebivalcev vročina prvič začela marca. Predvidoma naj bi tako vrtoglave temperature beležili vse do konca avgusta. 

40-letni Muhammad Akbar je prodajalec posušenega graha v pakistanskem mestu Jacobabad. Sam je že trikrat preživel sončne opekline, kot je zaupal za The Guardian

Tako kot večina njegove skupnosti tudi Akbar hodi v službo zgodaj zjutraj in dela od 12 do 14 ur na dan, s čimer si prisluži približno 500 rupij (približno 2 evra) na dan. Zato vročina kljub nevzdržnosti zanj ne sme biti ovira.  

Kot je povedal za omenjeni medij, je vročina iz dneva v dan hujša. "Včasih je bilo v mestu veliko dreves, tudi vode ni manjkalo," pojasnjuje in dodaja: "Poznali smo načine, kako premagati vročino, a zaradi pomanjkanja sence ta postaja neznosna."

Saiyna Bashir/Twitter
Vročina v Jacobdadu.

Vročina v Jacobdadu.

"Bojim se, da nam bo ta vročina v prihodnjih letih vzela življenje," dodaja Akbar. 

Po besedah ​​ekologa Nasir Ali Panwarja, avtorja več knjig o ekosistemu, je mesto močno prizadelo globalno segrevanje. To je deloma zato, ker se mesto nahaja na lokaciji, kjer zimsko sonce pokrajino segreva bolj neposredno, zato se ta izjemno hitro segreva. Drugi poudarjajo, da so večino dreves, ki so zasenčila mesto in okoliška polja, posekali in prodali ali zažgali v pečeh na drva.

"Bojimo se, da v Jacobabadu čez nekaj let ne bo mogoče zadrževati ljudi ali živali."

Sardar Sarfaraz, glavni meteorolog pakistanskega meteorološkega oddelka za medije, je dodal, da je Jacobabad "eden najtoplejših krajev na svetu," zaradi česar temperature vzbujajo veliko skrbi. 

Kako se z vročinskim valom sooča država? 

"Vročina je vsako leto večja, a vlada, vključno z lokalno upravo, temu resnemu problemu ne posveča pozornosti," pojasnjuje Akbar. 

Večina delavcev si popoldne vzame dve uri odmora  in se nato vrne na delo. "Ko postane prevroče, posedimo pod vodno črpalko in se osvežimo z ledeno vodo. Zvečer, ko se vrnemo domov, smo strašno utrujeni in si želimo počitka, a zaradi vročine ne moremo niti zaspati," še dodaja Akbar. 

Nekateri premožnejši prebivalci se v poletnih mesecih začasno preselijo v druge dele države, da bi se izognili vročini.

Po besedah ​​Huzoorja Bakhsha, novinarja, ki že 20 let poroča iz Jacobabada, se je zaradi krčenja gozdov povečala tudi intenzivnost vročine.

Prebivalci se pritožujejo, da kljub vročini vlada ne zagotavlja dovolj pitne vode. Vode v modrih plastenkah je sicer veliko, a je njena kakovost veliko vprašanje. Odgovorni naj bi sicer prebivalcem dobavljali vodo, a naj bi bila ta nepitna in onesnažena. 

"Ljudje se zdaj ne morejo izogniti vročinskemu valu, lokalna uprava pa pri tem ni v pomoč," pojasnjuje. 

Jim je ponujena vsaj zdravstvena pomoč? 

Dr. Irshad Ali Sarki iz bolnišnice Jacobabad je za Guardian povedal, da je bila uvedena toplotna zaščita, s katero bi preprečili vročinski val. Dnevno bolnišnico zaradi sončnih opeklin obišče tudi do 60 pacientov. Bolnišnice pa žal nimajo zmogljivosti, da bi jim pomagale, kot si tega zaslužijo. 

Socialni aktivist Mohammad Shaaban je močno zaskrbljen zaradi povečane vročine. "Večkrat smo protestirali, da bi lokalna uprava končno nekaj naredila, a se do zdaj ni zgodilo nič," je dejal in dodal: "Bojimo se, da čez nekaj let življenje v Jacobdadu preprosto ne bo mogoče." 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.