P. F. | 20. 2. 2024, 16:15

Mesto s tožbo proti družbenim medijem: škoda na duševnem zdravju mladih znaša 100 milijonov letno

Profimedia

New York City toži družbene medije zaradi krize v duševnem zdravju mladih.

New York City toži družbene medije, in sicer naj bi bili zasnovani tako, da izrabljajo mentalno zdravje mladih uporabnikov, kar stane mesto 100 milijonov dolarjev (92 milijonov evrov) na leto za programe duševnega zdravja.

Tožba je usmerjena proti platformam TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat in YouTube, saj jih mesto krivi za porast duševnih stisk pri mladih, vključno z depresijo in idealizacijo samomora. To pa na mesto, šole in javni zdravstveni sistem nalaga veliko breme, ko pride do nudenja pomoči zaradi posledic družbenih omrežji.

Prav tako se za tožbo odloča vedno več družin, ki čutijo negativne vplive družbenih omrežji na svoje otroke. Župan Eric Adams je dejal: "New York City je prvo veliko ameriško mesto, ki bo naredilo velike korake naprej in direktno naslovilo škodo, ki jo povzročajo družbena omrežja."

Profimedia

Mesto je izdalo tudi akcijski načrt, iz koder je razvidno, kako se namerava soočiti z družbenimi omrežji in mladim zagotoviti izobraževanje in podporo glede dolgotrajnih posledic, ki jih platforme puščajo na njih.

Adamsa še posebej skrbijo vplivi, ki so nevarni in zasvojljivi. "Namesto da bi se med seboj pogovarjali med odmori in v času kosila, so zatopljeni v zaslone. Namesto da bi se s prijatelji igrali v parku ali uživali v sončnem dnevu, klikajo. Namesto da bi se učili biti samozavestni in odporni, so izpostavljeni vsebinam, ki vodijo do negotovosti in depresije."

Vendar pa je v Ameriki zelo težko izvesti tožbo prodi družbenim omrežjem, in sicer zaradi 28 let starega zakona, ki se imenuje "Section 230". Ta pravi, da tehnološka podjetja ne morejo biti odgovorna za vsebine, ki jih uporabniki objavljajo na njihovih platformah. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord