R. K. | 24. 8. 2023, 13:23

Katero šolo bo v novem šolskem letu obiskoval morilski deček iz Srbije? (Ugibanja so vse glasnejša)

Profimedia/Nova.rs/fotomontaža

14-letnik je po zakonu še šoolobvezen, zato morajo pristojni čim prej najti ustrezno rešitev.

Po tednih ugibanja je znano, kje bo osmi razred osnovne šole najverjetneje zaključil 14-letnik iz Srbije, ki je v začetku maja na beograjski Osnovni šoli Vladislava Ribnikarja zagrešil pokol, v katerem je življenje izgubilo devet njegovih vrstnikov in šolski varnostnik. Mladostnik bi lahko v naslednjem šolskem letu obiskoval Osnovno šolo Dr. Dragan Hercog, ki pa pravzaprav ni običajna šola in je učenci ne obiskujejo na klasičen način.

Profimedia

Ustanova, ki pomaga bolnim otrokom

Šola, ki jo omenjajo kot najverjetnejšo možnost, pravzaprav nima niti lastne stavbe. V njej deluje kolektiv 80 učiteljev, ki so izurjeni za delo z osnovnošolci, ki iz različnih razlogov ne morejo obiskovati klasičnega osnovnošolskega izobraževanja. Šolo so ustanovili leta 1969, že od takrat pa služi enakemu namenu - pomoči velikemu številu otrok, ki so na krajšem ali daljšem bolnišničnem zdravljenju. Če otrok zaradi bolezni ne more v šolo, tako pride šola k njemu, piše Blic.

Zdravstvene težave, s katerimi se soočajo njihovi učenci, so raznolike in žal večinoma kompleksne, so pojasnili na šoli. Gre za bolezenske težave, kot so na primer maligna obolenja, otroška in cerebralna paraliza, mišična distrofija, bolezni hrbtenice, različne vrste poškodb, avtizem, pa tudi psihične težave. Nekateri učenci se z njihovo pomočjo šolajo le nekaj dni, ko so na zdravljenju v bolnišnici, spet drugi se tako izobražujejo več let.

Profimedia

Se bo 14-letnik izobraževal na daljavo?

80 učiteljev in defektologov, ki delujejo na šoli, vsak dan obiskuje bolniške sobe in domove bolnih otrok po Beogradu, nudijo pa tudi možnost šolanja na daljavo za učence po vsej Srbiji. Pred kratkim naj bi tako šola na Kliniko za nevrologijo in psihiatrijo za otroke in mladino, kjer je morilski deček na zdavljenju, poslala prvo uradno prošnjo za pridobitev strokovne ocene o možnostih dečkovega nadaljnjega izobraževanja, poroča Blic.

Preden pa bo lahko nadaljeval s šolanjem, bodo morali strokovnjaki s klinike podati uradno poročilo o tem, ali je 14-letnik sploh sposoben nadaljevati šolanje. Šele, ko bo ocena podana, se bodo lahko na Osnovni šoli Dr. Dragan Hercog odločili glede nadaljevanja izobraževanja in načina, kako bodo poučevanje izvedli. Ena od možnosti je tudi pouk na daljavo, ki so ga na šoli za učence, ki ne morejo sedeti v koektivu, izvajali že pred izbruhom koronavirusa.

Profimedia

Če bo morilski deček pri pouku res sodeloval na daljavo, pa ne bo mogel dostopati do nobenih drugih vsebin kot le do osnovnošolskih lekcij, ki jih predpisuje zakon, še piše omenjeni medij.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol