N. V. | 23. 2. 2023, 16:36

Moškemu je zaradi začimbe, ki jo množično uporabljamo, počil žolčnik

Profimedia

Da bi se izognili, da se kaj takšnega zgodi tudi vam, preberite priporočila zdravnikov in te začimbe nikar ne uživajte, če ste podvrženi zdravstvenim težavam, ki jih omenjajo.

Aktivna učinkovina v priljubljeni začimbi kurkumi – kurkumin – je ogrozil življenje 69-letnika, ki je zaradi prekomernega uživanja pristal v bolnišnici s počenim žolčnikom.

Počil mu je žolčnik

69-letni Američan je prišel na urgenco po treh dneh zelo hudih bolečin v želodcu in prsih, imel je tudi vročino. Bolečina, ki jo je opisal, se je razširila vse do zgornjega dela hrbta.

Profimedia

Medtem ko so mu zdravniki pregledovali pljuča in srčno-žilni sistem, krivca za te težave niso našli. Toda slikanje prsnega koša je pokazalo, da mu je počil žolčnik in da ima žolčne kamne.

Zdravniki menijo, da so dodatki kurkumina igrali pomembno vlogo

Pacient je štiri mesece jemal dnevni odmerek 1500 do 2000 miligramov kurkumina, poroča hrvaški portal Index. Kot so pojasnili zdravniki, priljubljeno prehransko dopolnilo ni priporočljivo za ljudi z žolčnimi kamni, saj lahko kurkuma poveča sposobnost žolčnika za izločanje žolča v žolčevode.

Kurkumi v zadnjih letih pripisujejo veliko blagodejnih učinkov

Kurkumi in kurkuminu v zadnjih letih pogosto pripisujejo povezavo z različnimi koristmi za zdravje – od nadzora sladkorne bolezni do zdravljenja artritisa.

Ti možni učinki so kurkumin spremenili v priljubljen dodatek, ki ga danes uživa veliko število ljudi.

Profimedia

Kljub priljubljenosti s kurkuminom ne gre pretiravati, zato strokovnjaki opozarjajo, da ga je treba jemati previdno. Temu pritrjuje omenjeni primer.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol