22. 3. 2024, 22:48 | Vir: STA

Odgovornost za moskovski napad prevzela skrajna skupina Islamska država

Profimedia

Gre za enega najhujših tovrstnih napadov v Rusiji v zadnjih letih, med žrtvami naj bi bili tako zaposleni v dvorani, kot obiskovalci.

Vsaj pet zamaskiranih ljudi je zvečer vdrlo v koncertno dvorano Crocus City Hall na obrobju Moskve in z avtomatskim orožjem začelo streljati. Napadalci so odvrgli tudi granato oz. zažigalno bombo, ki je zanetila požar. Požar, ki so ga sprožile eksplozije, naj bi gasilcem uspelo ogasiti.

Profimedia

Odgovornost za strelski napad je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS). Borci IS so danes napadli večje zborovanje na obrobju ruske prestolnice Moskva, je skupina napisala na Telegramu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.  Napadalci, ki jih je bilo po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax od dva do pet, so se tudi zabarikadirali v stavbi. Enega naj bi ruske vojaške enote že tudi prijele, navajajo različni viri na Omrežju X.

Ruske oblasti trdijo, da je šlo za teroristični napad in so v luči tega sprožile preiskavo. Po prvih oprijemljivejših informacijah, ki jih je potrdila tudi varnostna služba FSB, je bilo ubitih vsaj 40 ljudi, še vsaj 100 pa jih je bilo ranjenih, poroča tiskovna agencija Reuters. Med poškodovanimi naj bi bili tudi otroci. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord