Ni. Vu. | 13. 10. 2023, 17:17

Na Bližnjem vzhodu je vse bolj vroče: Hezbolah ponudil dlan pomoči Hamasu in napovedal, da se je pripravljen priključiti vojni

Profimedia

Se bo v vse bolj krvavi vojni odprla nova fronta?

Zunanji minister Irana Hossein Amir Abdollahian je obiskal sosednji Libanon in se srečal z vodjo skupine Hezbolah Hassanom Nasrallahom. Kok poroča BBC, je zunanji minister opozoril, da bodo "trajni vojni zločini proti Palestincem v Gazi nedvomno sprožili kolektivni odziv osi odpora".

Po besedah novinarke BBC, ki je spremljala sestanek, obstaja utemeljen strah, da bi se v vojni na Bližnjem vzhodu lahko odprla nova fronta, če se bo Hezbolah v znak podpore Palestincem odločil napasti Izrael.

Hossein Amir Abdollahian.

Hossein Amir Abdollahian.

Profimedia

"Pripravljeni smo se pridružiti Hamasu v vojni proti Izraelu!" je poudaril vodja namestnika Hezbolaha, in sicer na zborovanju v predmestju Bejruta, kjer je dodal, da bodo "posredovali, ko bo napočil pravi trenutek za to". Hezbolah je v marsikateri državi – tako kot Hamas – označen za teroristično organizacijo. Hkrati gre za vplivnega igralca v Libanonu, saj je močan in v političnem in v vojaškem smislu. Prav tako ima tesne povezave z Iranom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol