N. V. | 27. 12. 2022, 16:34

Na dopust ne pozabite vzeti šampona: možno je, da vas v hotelu kozmetika ne bo več čakala

Profimedia

Prednost bivanja v hotelih je zagotovo dostop do brezplačnih kozmetičnh pripomočkov, vendar bi lahko miniaturne stekleničke šamponov in gelov za prhanje kmalu postale preteklost.

Evropski parlament in Evropski Svet obravnavata predlog revizije veljavne zakonodaje o odpadni embalaži, poroča portal N1. Če bi bil predlog sprejet in zakonodaja spremenjena, se obeta prepoved miniaturnih hotelskih pripomočkov, pa tudi embalaže za enkratno uporabo za hrano in pijačo ter embalaže za enkratno uporabo, v kateri se v trgovinah prodaja sadje in zelenjava.

Vojna s plastiko

Predlog prepovedi je del strategije evropskega zelenega dogovora, vseevropskega načrta oziroma svežnja političnih pobud, ki naj bi Evropsko unijo do leta 2050 pripeljale do končnega cilja: do podnebne nevtralnosti.

Profimedia

Kot piše v predlogu zakonodaje, v Evropi v povprečju vsak človek letno ustvari skoraj 180 kilogramov odpadne embalaže. Brez ustrezno sprejetih ukrepov pa bi se ta količina do leta 2030 lahko povečala za 46 odstotkov.

Cilj predlagane revizije veljavne zakonodaje Evropske unije o odpadni embalaži je, da bi do leta 2030 dosegli, da bi vsa odpadna embalaža omogočala bodisi ponovno uporabo bodisi bi jo lahko reciklirali.