6. 6. 2022, 15:01 | Vir: STA

Na Hrvaškem kmalu nove cene bencina, bomo rezervoarje na morju polnili ceneje?

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Hrvaški premier Andrej Plenković je sporočil, da bo vlada odslej cene pogonskih goriv spreminjala manj pogosto kot doslej. Kaj to pomeni?

Hrvaška vlada je na izredni seji določila nove cene goriva, ki bodo izjemoma začele veljati v sredo, ne v torek. Nova cena bencina bo 13,50 kune (1,79 evra) na liter, cena dizla pa 13,08 kune (1,74 evra). Cene pogonskih goriv se bodo odslej spreminjale na vsaka dva tedna, ne vsak teden, je še sporočil hrvaški premier Andrej Plenković.

Bobo

"Ocenili smo, da je za državljane primernejše, če se cene spreminjajo vsaka dva tedna," je po seji vlade dejal Plenković in dodal, da se je vlada odločila za vnovično znižanje trošarin in trgovske marže.

Bo ceneje rezervoarje napolniti doma?

Kljub nižjim cenam pogonskih goriv na Hrvaškem pa sta bencin in dizel v Sloveniji še vedno cenejša, zato se vam bo, če se odpravljate na morje, še zmeraj bolj splačalo rezervoar vozila napolniti doma. Pri nas je za liter bencina trenutno treba odšteti 1,56 evra, za liter dizla pa 1,66 evra. 

Bobo

Po mescu dni bo vlada ponovno ocenila stanje

Trošarine so znižali za dodatnih 0,40 kune (0,03 evra) za bencin in za dodatnih 0,20 kune (0,05 evra) za dizel. Najvišjo maržo so znižali za 0,10 kune in zdaj tako za bencin kot za dizel znaša 0,65 kune (0,09 evra) na liter. Novi ukrep bo veljal 30 dni, nato bo vlada znova ocenila stanje.

Vlada je trošarine na dizelsko in bencinsko gorivo znižala že v začetku marca. Te so po sprejetju ukrepa znašale 0,20 kune na liter dizla in 0,40 kune na liter bencina. Takrat je vlada zamrznila tudi trgovsko maržo, in sicer na 0,75 kune (0,10 evra) na liter goriva.

Bobo

Brez posredovanja vlade bi bilo gorivo dobrih 30 centov dražje

Brez novih ukrepov vlade bi cena dizla na Hrvaškem od tega tedna znašala 15,80 kune (2,10 evra), cena bencina pa 15,78 kune za liter.

"Vse to se dogaja zaradi brutalne invazije Rusije na Ukrajino. Vsi ti ukrepi, ki smo jih sprejeli nazadnje, pomenijo 114 kun (15,16 evra) manj stroškov na 50-litrski rezervoar bencina in 136 kun (18,08 evra) manj za dizel," je povedal Plenković in napovedal, da bo vlada posredovala, dokler bo potrebno. "Uporabili bomo vse mehanizme, ki so nam na voljo," je obljubil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.