2. 6. 2022, 06:47 | Vir: STA

Hrvaška po dolgem čakanju z zeleno lučjo za uvedbo evra: se z odločitvijo strinjajo tudi Hrvati?

Profimedia

Pomisleki glede uvedbe evra so se s strani vodilnih na Hrvaškem navezovali predvsem na visoko inflacijo, medtem ko imajo državljani nekoliko drugačne skrbi. 

Evropska komisija je v objavljenem konvergenčnem poročilu za leto 2022 dokončno ocenila, da Hrvaška izpolnjuje kriterije za prevzem evra s 1. januarjem 2023. 

Komisija je ocenila, da le Hrvaška izpolnjuje vse kriterije za prevzem skupne valute, medtem ko jih druge neevrske članice - poleg Bolgarije in Romunije so to še Švedska, Češka, Poljska in Madžarska - izpolnjujejo le delno.

V Bruslju so tako presodili, da je Hrvaška pripravljena s 1. januarjem postati 20. članica evrskega območja in bodo sprejem ustreznih pravnih aktov predlagali predstavnikom članic povezave v Svetu EU.

Pred tem morata svoje mnenje podati še Evropska centralna banka in Evropski parlament, a težav ni pričakovati.

Hrvaško med evrskimi družinami pozdravili tudi vodilni 

Vodilni predstavniki komisije - predsednica Ursula von der Leyen, podpredsednik Valdis Dombrovskis in komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni so tako Hrvaško že pozdravili med evrskimi družinami.

Profimedia

 
Odločitev so pozdravili kot pomemben korak, velik dosežek in zgodovinski mejnik za južno slovensko sosedo.

Pred Hrvaško veliki izzivi 

Večji izziv za oblasti na Hrvaškem, kjer že na polno tečejo priprave na zamenjavo kune z evrom, je nizka javnomnenjska podpora prevzemu skupne valute.

Tako kot drugod po Evropi je tudi na Hrvaškem inflacija zelo visoka in dosega skoraj 10 odstotkov (v Sloveniji je bila maja po HICP pri 8,7 odstotka). 

Profimedia

Manj kot 30 odstotkov Hrvatov tako meni, da je država pripravljena na uvedbo evra v začetku leta 2023. Večina, 86,2 odstotka jih meni, da bo uvedba evra privedla do tihega povišanja cen. V vladi in centralni banki so medtem neomajni.

Premier Andrej Plenković je sicer prepričan, da je država na uvedbo evra pripravljena in je napovedal intenzivno kampanjo pred dokončnim prevzemom.

BoboGuverner hrvaške centralne banke Boris Vujčić je medtem pred dnevi na konferenci v Ljubljani dejal, da alternative prevzemu evra na Hrvaškem ni. 

Kako uvedba vpliva na nas? 

Vstop Hrvaške v evrsko območje je pomembna novica tudi za Slovenijo, ki je skupno valuto prevzela z letom 2007.

ProfimediaHrvaška je četrta največja slovenska trgovinska in gospodarska partnerica in ob tem še najpomembnejša turistična destinacija za Slovence. Veliko slovenskih državljanov ima v sosednji državi tudi nepremičnine.

Od 5. septembra bo na Hrvaškem obvezno dvojno označevanje cen. Cene izdelkov bodo označene tako v kunah kot evrih, dvojno označevanje pa bo veljalo tudi za celo leto 2023.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.