M. P. | 23. 5. 2022, 18:53

Upor v Rusiji: "Domovina ni predsednikova zadnjica, ki jo morate ves čas poljubljati!"

Profimedia/fotomontaža

Za kar nekaj Putinovega razburjenja so poskrbeli video posnetki ruskih glasbenikov, ki obsojajo vojno v Ukrajini. Kaj jih zdaj čaka?

Do prvega dogodka naj bi prišlo na koncertu ruske rock skupine Kiss Kiss v Sankt Peterburgu. Množica pod odrom naj bi na poziv skupine s sočnim jezikom zavračala vojno v Ukrajini ter  v ruskem in tudi angleškem jeziku vzklikala Khuy Voyne! oziroma Fucking war! (Prekleta vojna!)

Je skupina zdaj v težavah?

Skupina Kiss Kiss se na video še ni odzvala. A se nekateri bojijo, da bi lahko imeli zaradi tega zdaj težave. Ker Rusija ne priznava vojne v Ukrajini in trdi, da gre za posebno vojaško operacijo, vsem, ki širijo "lažne novice" o dogajanju v Ukrajini grozijo visoke kazni.

Upor proti pasivnosti

Pred tednom dni je na spletu zaokrožil tudi posnetek s koncerta skupine DDT, na katerem priljubljeni rokovski pevec Juri Ševčuk občinstvo nagovori: "Domovina, moji prijatelji, ni predsednikova zadnjica, ki jo morate ves čas poljubljati. Domovina je uboga babica na železniški postaji, ki prodaja krompir."

Frontman skupine je občinstvu še dejal, da ljudje umirajo zaradi 'nekakšnih Napoleonovih načrtov velikega Cezarja'.

Na Twiterju je kasneje uporabnik Igor Šuško objavil fotografije revnih starih ženic in zapisal: "To je tisto, o čemer govori Ševčuk. Sistematična revščina starostnikov v Rusiji."

Ševčuk si je prislužil gromek aplavz občinstva.

Kasneje se je sicer razvedelo, da je obenem postal tarča preiskave zaradi domnevne diskreditacije ruske vojske.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel