26. 11. 2022, 14:44 | Vir: STA

Na pošti odločeni: poštnega žiga s podobo Josipa Broza Tita ne bo

Profimedia/fotomontaža

Obletnico rojstva nekdanjega jugoslovanskega voditelja je nameravala zveza antifašističnih borcev obeležiti s posebnim žigom, a se jim nazadnje ni izšlo po načrtih.

Hrvaška pošta ni odobrila prošnje za izdelavo priložnostnega poštnega žiga s podobo nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita. Prošnjo sta vložili zvezi antifašističnih borcev in antifašistov ter društev Josip Broz Tito Hrvaške ob 130. obletnici njegovega rojstva.

Zveza antifašističnih borcev in antifašistov bo v okviru obletnice Titovega rojstva 1. decembra odprla filatelistično razstavo v Zagrebu. Razstavo so želeli dopolniti tako, da bi hrvaška pošta en dan v eni od zagrebških poslovalnic uporabljala poštni žig s Titovo podobo.

"Razlog za zavrnitev prošnje je bil, da je Josip Broz rojen maja, mi pa da smo za poštni žig zaprosili novembra," je za Hino dejal predsednik te zveze Franjo Habulin, ki je dodal, da so pošti zaman pojasnjevali, da Titovo rojstvo obeležujejo celo leto.

Profimedia

Kaj je razlog za zavrnitev?

Po njegovem ni nujno, da ima zavrnitev politično ozadje. Pojasnil pa je, da izbira poslovalnice v Jurišićevi ulici ni bila naključna. Tam so leta 1941 zagrebški komunisti in antifašisti detonirali več eksplozivnih naprav ter pri tem ubili enega pripadnika ustaškega gibanja in ranili tri pripadnike okupacijske nemške vojske. Habulin je šaljivo pripomnil, da so jim morda prošnjo zavrnili zato, ker so takrat uničili to pošto.

Predsednik Zveze društev Josip Broz Tito Hrvaške Jovan Vejnović je dejal, da ga odločitev pošte ne preseneča, saj da se zaveda družbene atmosfere. "To morda ni stališče ljudi, ki delajo na pošti. Takšno stališče jim je bilo naročeno, pošta pa ga je morala v skladu s splošnimi družbenimi trendi sprejeti," je povedal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.