A. B. | 20. 9. 2022, 20:00

Na procesiji pokojne monarhinje tudi častna gosta, ki sta za druge žrtvovala svoje življenje

Profimedia/Twitter/Natalie Queiroz/fotomontaža

Le redki ob političnih dostojanstvenikih so bili povabljeni na pogreb, ki je podrl veliko rekordov. Častna dejanja dveh izmed povabljenih je pokojna monarhinja tudi primerno nagradila. 

Slavnostnega sprevoda in zadnjega slovesa monarhinje Elizabete ll. se je udeležilo več kot milijon ljudi, rekord je podrl tudi v televizijski gledanosti. Med več kot 500 povabljenimi tujimi dostojanstveniki skupaj s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem sta bila tudi gosta, ki sta od kraljeve družine v letošnjem letu prejela prav posebni nagradi.

Aktivistka, ki je preživela poskus umora

Natalie Queiroz je bila letos junija na rojstnodnevni slovesnosti kraljice priznana za svoje delo kot borka proti kriminalu, odkar je bila leta 2016 brutalno napadena. "Bila sem zabodena 24-krat v napadu, ki je trajal devet minut, in takrat sem bila v osmem mesecu nosečnosti. Zgodilo se je sredi belega dne," je povedala za BBC in pojasnila, da je dojenčica preživela, saj so jo vbodi zgrešili za le 2 milimetra. 

A sama je ponižno glede udeležbe na pogrebu dejala: "Če sem res iskrena, resnično ne bi smela biti tukaj," je povedala v oddaji BBC Radio 4 Today in dodala: "Ljudje uporabljajo besede 'neverjetna čast', in 'to je nadrealistično', vendar te besede niso izrečene zlahka. Njeno veličanstvo kraljica je bila tako neverjetna ženska, zame je bila novica o njeni smrti zato izjemno čustvena." 

Odvetnik, ki je med pandemijo nudil brezplačno pomoč 

34-letni Pranav Bhanot, odvetnik iz Essexa, ki je na vrhuncu pandemije nudil brezplačno pomoč ljudem, ki so jo potrebovali. Med drugim je pomagal dostaviti 1200 brezplačnih obrokov. 

Dejal je, da je bil šokiran, ko je prejel povabilo na pogreb: "Tega ne bi v milijonih letih nikoli pričakoval," je rekel. Zanj je mešanica gostov na pogrebu odsevala kraljičin značaj. "Imela je res dobro sposobnost povezovanja z zelo običajnimi člani javnosti." 

Svoje občutke je opisal kot "grenko-sladke" – mešanico žalosti in navdušenja. "Biti v isti sobi kot predsednik ZDA je zame nekaj, kar mi ni povsem jasno," je ponižno povedal, poročajo na The New York Times. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ