18. 4. 2022, 11:29 | Vir: STA

V nasilnih protestih ranjenih več ljudi

Profimedia

Na Švedskem so narašča napetost na državnih ulicah. Kako daleč je šlo nasilje?

Na Švedskem so bili v nadaljevanju izgredov zaradi odobritve shoda skrajne desničarske skupine v nedeljo ranjeni najmanj trije ljudje. Iz nekaterih mest poročajo o požigih. Med drugim so v mestu Malmö na jugu Švedske zažgali avtobus. Skupno so aretirali več ljudi.

V južnem mestu Norrköpping je policija izstrelila opozorilne strele, pri tem so bili po poročanju švedske televizije SVT ranjeni trije ljudje. Več kot 25 ljudi so aretirali.

V mestu Malmö je zagorel avtobus, ko so izgredniki vanj vrgli goreče predmete. Potnikom je uspelo še pravočasno zbežati. Že v soboto zvečer so izgredniki zažgali več vozil in smetnjakov, v policijo pa so metali kamenje in molotovke. Načelnica policije v mestu Malmö Petra Stenkula je izrazila razočaranje, da je svoboda izražanja postala izgovor za takšne izgrede.

V izgredih v tem mestu je bilo lažje poškodovanih nekaj ljudi, aretirali pa so 16-letnika, je še pojasnila Petra Stenkula.

Nasilni protesti zadnjih dni na Švedskem so posledica naraščanja napetosti v državi, odkar je znani desničarski skrajnež, odvetnik Rasmus Paludan dobil dovoljenje za zborovanja po državi, med drugim je na njih nameraval zažgati izvode Korana. V preteklosti je bil dansko-švedski politik že obsojen zaradi rasizma.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord