A. B. | 31. 12. 2022, 10:06 | Vir: STA

Najbogatejši Američan ima pod palcem 137 milijard dolarjev: dobro veste, kdo je

Profimedia

Na letni ravni je izgubil 137 milijard dolarjev, a ga kljub temu ni nihče izmed 'tekmecev' uspel premagati. 

Elon Musk kljub burnemu dogajanju s prevzemom Twitterja ostaja najbogatejši Američan, pred ustanoviteljem Microsofta Billom Gatesom. Na peto mesto Bloombergove lestvice milijarderjev pa se je kot tretji Američan prebil vlagatelj Warren Buffett, ki je prehitel ustanovitelja Amazona Jeffa Bezosa.

Milijardna premoženja 

Muskovo premoženje naj bi bilo sedaj vredno 137 milijard dolarjev, Gatesovo 109 milijard, Buffettovo 107 milijard, Bezosovo pa prav tako 107 milijard, izhaja iz Bloombergove lestvice najbogatejših zemljanov. Lestvico pri Bloombergu posodabljajo na dnevni ravni.

V začetku leta je bilo sicer precej drugače, Buffet je za Muskom zaostajal za 170 milijard dolarjev, za Bezosom za 90 milijard in za Gatesom za 30 milijard.

Musk je na letni ravni izgubil 133 milijard dolarjev, Gates 29 milijard, Buffet 1,48 milijarde, Bezos pa 85 milijard dolarjev, izhaja iz Bloombergove lestvice.

Delnice pa ... 

Delnice Buffettovega podjetja Berkshire Hathaway so se letos med redkimi podražile, medtem ko so se delnice Tesle, Microsofta in Amazona pocenile.

Samo delnice Muskove Tesle so letos izgubile 70 odstotkov. Musk je zato v sredo zaposlene pozval, naj ne podležejo "norosti borznega trga". Tesla bo na dolgi rok najvrednejše podjetje na svetu, je zatrdil.

Amazonove delnice so se letos pocenile za 50 odstotkov, Microsoftove za 30 odstotkov, delnice Berkshire Hathaway pa so se podražile za dva odstotka. Buffett bi bil še bogatejši, vendar je v dobrodelne namene letos namenil pet milijard dolarjev.

Na vrhu Bloombergove svetovne lestvice ostaja Francoz Bernard Arnault, ki je vreden 162 milijard dolarjev. Za Muskom in pred Gatesom je s 121 milijardami Indijec Gautam Adani. Slednji je tudi edini med prvimi desetimi milijarderji lestvice, ki je na letni ravni okrepil svoje bogastvo, in sicer za 44 milijard dolarjev.