25. 4. 2022, 19:08 | Vir: STA

Najnovejši podatki: TOLIKO ljudi je že zbežalo iz Ukrajine

Profimedia

Več kot četrtina ukrajinskega prebivalstva je med vojno zapustila svoje domove. V katero državo se je zateklo največ beguncev?

Agencija Združenih narodov za begunce opozarja, da Ukrajino še vedno dnevno zapušča na deset tisoč državljanov, samo v zadnjih 24 urah pa naj bi državo zapustilo 45.000 Ukrajincev.

Skupno število ljudi, ki so iz Ukrajine pobegnili od izbruha vojne konec februarja, je tako naraslo na 5,2 milijona.

Kam so se razbežali?

Na Poljskem se trenutno nahaja 2,9 milijona Ukrajincev, medtem ko jih je Romunija sprejela 777.000, Rusija 605.000, Madžarska 492.000 in Slovaška 355.000, kažejo statistični podatki UNHCR.

Prav tako je več kot 7,7 milijona Ukrajincev notranje razseljenih. To pomeni, da po podatkih Združenih narodov skupno število ljudi, ki so morali zapustiti svoje domove, znaša približno 13 milijonov, kar predstavlja več kot četrtino ukrajinskega prebivalstva. V konfliktu naj bi uradno bilo ubitih najmanj 2665 civilistov, še 3053 pa je bilo ranjenih.

Najhujša begunska kriza v Evropi

Gre za najhujšo begunsko krizo v Evropi po koncu druge svetovne vojne, ki se približuje tudi ostalim večjim begunskim krizam, vključno s krizo v Venezueli, od koder je od leta 2014 pobegnilo 6 milijonov ljudi, in v Siriji, od koder je pred več kot desetletje trajajočo državljansko vojno zbežalo 6,8 milijona ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ