R. K. | 21. 9. 2022, 21:03

Najpogostejši stavek, ki ga guglajo Rusi: "Kako zapustiti Rusijo?"

Profimedia/fotomontaža

Podatki kažejo, da so že dan pred nagovorom ruskega predsednika državljani množično iskali načine, kako pobegniti iz države.

Ko se je v torek, še pred predsednikovim nagovorom, med Rusi razširila novica, da namerava Vladimir Putin v vojsko vpoklicati rezerviste, je v državi završalo. Mnogi prebivalci so začeli v očitni paniki pred vpoklicem nemudoma iskati možnosti, kako zapustiti Rusijo, kažejo analitični podatki.

Indeks iskalnega niza 'kako zapustiti Rusijo' je v torek zvečer na iskalniku Google dosegel najvišjo vrednost 100 točk, kaže graf brezplačnega raziskovalnega orodja Google Trends. Te besede so Rusi v najpopularnejši internetni brskalnik množično vpisovali v različnih regijah v državi, najbolj pa naj bi pri tem izstopali regiji Tulska oblast in Republika Karelija. Prva leži južno od Moskve, druga pa leži ob meji s Finsko.

Enak iskalni niz so Rusi po podatkih Google Trends množično vpisovali že konec februarja, ko se je ruska invazija na Ukrajino začela. 

Profimedia

Tistim, ki se na vpoklic ne bodo odzvali, grozi zapor

Uredba, ki jo je sprejel Putin, daje oblastem v Rusiji pravico, da v vojsko mobilizira na milijone ruskih moških, ki so stari med 18 in 60 leti. Za zdaj je ruski predsednik napovedal vpoklic 300.000 rezervistov. Posameznikom, ki se ne bodo odzvali, po poročanju ruskih medijev grozi od tri do deset let zapora. Popularna niza besed, ki ju vpisujejo Rusi, sta tudi "odlog vojaške obveznosti" in "kje je možno zapustiti Rusijo brez vizuma"

Ena izmed najbolj priljubljenih destinacij, kamor odhajajo Rusi, naj bi bil Istanbul. Le malo po tem, ko je bil  objavljen Putinov nagovor, so cene vozovnic za različne destinacije, med katerimi je tudi omenjeno turško mesto, močno poskočile. Nekateri poleti naj bi bili po poročanju spletnega medija Moscow Times tudi povsem polni. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.