Š. T. | 17. 3. 2023, 22:13

Kdo je Putinova zaveznica, ki bi jo radi aretirali? Poročena z duhovnikom, a jo bremenijo številne obtožbe

Profimedia

Kakšna je njena vloga in zakaj se je v tem primeru znašla v družbi ruskega predsednika?

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in tudi Marije Lvove Belove zaradi suma, da sta odgovorna za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij, so sporočili sodniki v Haagu.

Lvova Belova je komisarka ruskega predsednika za pravice otrok, ki bdi nad ruskim programom preselitev ukrajinskih otrok z okupiranih območij, poroča N1. Rusinja je mati vsaj desetih otrok, nekateri so biološki, nekateri posvojeni. Njen mož je pravoslavni duhovnik.

V okviru programa naj bi v dobrem letu vojne prepeljali več kot šest tisoč ukrajinskih otrok. V Kremlju program zagovarjajo, češ da gre za humanitarni program, s katerim želijo zaščititi sirote in otroke z vojnih območij.

Marija Lvova Belova

Marija Lvova Belova

Profimedia

Po drugi strani zahodne države trdijo, da gre za prisilne deportacije v centre, kjer so mladoletniki podvrženi politični prevzgoji, cilj je integracija ukrajinskih otrok v skladu z vizijo ruske vlade, poroča N1. V raziskavi so našteli 43 takšnih centrov, ki so tako na Krimu kot tudi v okolici Moskve in celo v Sibiriji-

Lvova Belova je po pisanju ameriškega CNN za deportirane otroke uvedla program z naslovom “Dan po jutrišnjem dnevu”, ki naj bi jim približal rusko kulturo. 

Rusija sicer ni članica ICC, zaradi česar za zdaj ni jasno, kako namerava sodišče uveljaviti nalog za aretacijo. Sodišče namreč trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol