N. V. | 17. 3. 2023, 16:44 | Vir: STA

Izdan je nalog za prijetje Putina zaradi vojnih zločinov v Ukrajini

Profimedia

Bo pravici končno zadoščeno v primeru grozodejstev v Ukrajini?

Mednarodno kazensko sodišče je izdalo nalog za prijetje ruskega predsednika Vladimirja Putina. Nalog za aretacijo so izdali zaradi suma nezakonite deportacije otrok in nezakonitega premeščanja ljudi z ozemlja Ukrajine v Rusko federacijo.

Po poročanju Reutersa je sodišče zaradi enakih obtožb izdalo poseben nalog še za rusko komisarko za pravice otrok Marijo Lvovo Belovo.

Bo do aretacije sploh prišlo?

Putina bodo aretirali in predali ICC le če zapusti Rusijo. ICC sicer trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča. Zelenski zato poziva k ustanovitvi posebnega sodišča za vojne zločine v Ukrajini.

"Zgodovinska odločitev za Ukrajino"

V Kijevu so izdajo naloga za aretacijo Putina pozdravili in jo označili za zgodovinsko. Po besedah ukrajinskega generalnega tožilca Andrija Kostina je svet "prejel signal, da je ruski režim zločinski in da bodo njegovo vodstvo in privrženci odgovarjali".

Dodal je, da bodo zdaj svetovni voditelji dvakrat premislili, preden bodo stresli roko ali sedli s Putinom za pogajalsko mizo.

V objavah na družbenih omrežjih je zapisal še, da gre za "zgodovinsko odločitev za Ukrajino in celoten sistem mednarodnega prava".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je nedavno zavzel za to, da bi vsi vpleteni v rusko invazijo v Ukrajini odgovarjali pred mednarodnim sodiščem.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord