16. 10. 2023, 08:13 | Vir: STA

Zaradi nasilja na Bližnjem vzhodu moški umoril dečka palestinskih korenin

Fotografija je simbolična.

Profimedia

71-letnik je zaradi napada Hamasa na Izrael 26-krat zabodel šestletnega dečka.

V predmestju Chicaga je policija v soboto aretirala 71-letnika, ki je z nožem do smrti zabodel šestletnega otroka in ranil njegovo 32-letno mater, ker je bil razburjen zaradi napadov pripadnikov Hamasa na Izrael. Ameriški predsednik Joe Biden je napad v nedeljo obsodil kot dejanje sovraštva in pozval Američane, naj zavračajo islamofobijo.

71-letnik je po poročanju ameriških medijev v soboto potrkal na vrata v pritličju svoje hiše, kjer je že dve leti kot podnajemnica živela priseljenka iz Palestine s svojim sinom. Ko je ženska odprla vrata, jo je moški zgrabil za vrat in zabodel. Pobegnila mu je v kopalnico in poklicala policijo. Ko je izstopila iz kopalnice, je našla na tleh krvavečega otroka. Mrliški oglednik je potrdil, da je bil fant kar 26-krat zaboden.

Šerifov urad v Plainfieldu je sporočil, da so policisti ob prihodu pred hišo naleteli na poškodovanega moškega, v hiši pa so našli dve hudo ranjeni osebi. Vse tri so poslali v bolnišnico, kjer je šestletnik podlegel poškodbam, njegova mati pa je v kritičnem stanju.

Za 71-letnika so odredili pripor, tožilci pa so ga med drugim obtožili naklepnega umora. Šerifov urad je potrdil, da je zločin storil zaradi razburjenja po napadu Hamasa na Izrael, za kar je krivil muslimane, poročajo ameriški mediji.

"Otrok je plačal ceno ozračja sovraštva, zavračanja in razčlovečenja, ki ga vidimo danes v ZDA kot posledico neodgovornega vodstva in močno enostranskih izjav v poročanju medijev," je v nedeljo na novinarski konferenci povedal izvršni direktor Sveta za ameriško islamske odnose v Chicagu Ahmed Rehab. Dodal je, da morajo biti v ZDA kot civilizirani demokratični državi sposobni zapletenih pogovorov o zapletenih vprašanjih, ne pa zanemarjati palestinskega trpljenja.

"To grozljivo dejanje sovraštva ne spada v Ameriko in je v nasprotju z našimi temeljnimi vrednotami: svobodo pred strahom glede tega, kako molimo, v kaj verjamemo in kdo smo," pa je v odzivu poudaril Biden. Američane je ob tem pozval, naj stopijo skupaj in zavrnejo islamofobijo ter vse oblike fanatizma in sovraštva.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord