L. PA. | 31. 1. 2024, 06:00

"Večina napovedi se je uresničila, samo ne tako, kot so mislili": kako so si ljudje leta 1899 predstavljali 21. stoletje?

Tiktok/alookbackintime/posnetek zaslona

Predvideli so hiše na kolesih, avtomatizirane čistilne naprave in brivce, "osebna" letala za vsakega posameznika, naprave, ki lahko vplivajo na vreme ...

Napovedovanje razvoja človeštva v prihodnosti v sedanjem času za večino ljudi najbrž nima več posebnega čara, saj se glede na stanje planeta in družbe zdi, da bo prihodnost neizogibno – mračna.

Morda bi si celo prej želeli, da se tehnološki napredek, sploh upoštevajoč vzpon umetne inteligence, malenkost upočasni, kot pa da gre v neslutene razsežnosti.

A le pred dobrimi 120 leti, na prelomu 19. in 20. stoletja, je bilo napovedovanje prihodnosti neprimerno bolj priljubljeno početje. Jean-Marc Côté in nekateri drugi francoski umetniki so v letih 1899, 1900, 1901 in 1910 na primer razvijali serijo umetniških del, ki so prikazovala Francijo, kot naj bi bila videti v letu 2000.

Prva serija iz leta 1899 je bila namenjena tiskanju na škatle cigaret in cigar nekje v času famozne Svetovne razstave v Parizu leta 1900, piše Washington Post, kasneje pa so slike z napovedmi prihodnosti tiskali tudi na razglednice.

Omenjena serija se je nedavno v dveh delih pojavila tudi na družbenem omrežju TikTok, na profilu A look back in time, ki s kratkimi posnetki osvetljuje prav zanimive in pogosto pozabljene utrinke preteklosti.

@alookbackintime #alookbackintime #history ♬ som original - . ♬ ❦

@alookbackintime #alookbackintime #history ♬ som original - . ♬ ❦

Slike so nedvomno domiselne: veliko idej vključuje mehanizacijo, razvoj potovalnih sredstev (potujoče hiše, letala za osebno rabo itd.), komunikacijo s podmorskim svetom in tako dalje.

A čeprav se na prvi pogled zdi, da so bili ljudje konec 19. stoletja z napovedmi precej daleč od tega, kar se je po letu 2000 dejansko zgodilo, ni čisto tako: uporabniki družbenega omrežja TikTok so opazili, da je precej njihovih vizij dejansko postalo resničnost, le da v drugačni obliki, kot so si jih zamislili.

Tako so si konec 19. stoletja predstavljali "potujoče hiše" prihodnosti.

Tako so si konec 19. stoletja predstavljali "potujoče hiše" prihodnosti.

Tiktok/alookbackintime/posnetek zaslona

Avtomatizirane naprave za gospodinjska opravila bi danes lahko primerjali z robotskimi sesalci (ali gospodinjskimi roboti, ki jih trenutno razvijajo), na letalih je danes mogoče dejansko gledati filme, čeprav ne na način, kot so si ga pred več kot sto leti predstavljali francoski umetniki, potujoče hiše bi lahko primerjali z večjimi avtodomi, imamo tekoče steze in stopnice, iznašli smo tudi številne aparate, ki nam olajšajo delo v kuhinji, kot je mogoče videti na eni od slik. Umetniki so napovedali tudi nekakšno obliko videoklepeta, kakršnega poznamo danes prek Skypa ali Zooma.

Nekatere predikcije, na primer "pokrita mesta", varna pred vremenskimi vplivi, robotski brivci ali naprave, ki same poskrbijo za urejanje nohtov in ličenje, pa se morda uresničijo še kdaj v prihodnosti ...

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije