L. PA. | 17. 1. 2024, 17:37

Znak življenja na drugem planetu: je NASA res odkrila svetlobo, ki je videti kot mestne luči?

Profimedia

Teleskop je v poskusu, ki so ga izvedli, uspešno zaznal šibek sij mestnih luči, oddaljenih več kot eno svetlobno leto.

Na družbenih omrežjih se je v zadnjih dneh razširila novica, da naj bi NASA, ameriška vladna vesoljska agencija, na oddaljenem planetu odkrila svetlobo, ki spominja na mestne luči, kar bi bil lahko znak življenja v vesolju.

Toda odkritje v resnici ni tako dramatično. NASA namreč ni odkrila oddaljenega mesta, temveč so ugotovili, da lahko vesoljski teleskop James Webb, ki ga je NASA razvila v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo in Kanadsko vesoljsko agencijo, zazna infrardečo svetlobo. Teleskop bi torej potencialno lahko zaznal mestne luči na bližnjih planetih, če bi te obstajale.

@modernday_eratosthenes In news that surprised no one… social media made something up #stem ♬ Suspenseful and tense orchestra(1318015) - SoLaTiDo

Teleskop je namreč v poskusu, ki so ga izvedli, uspešno zaznal šibek sij mestnih luči, oddaljenih malo več kot eno svetlobno leto (kar je še vedno v precejšni bližini našega osončja). To, piše portal Universe Watcher, je v resnici revolucionarno odkritje, ki nam lahko ponudi izjemen vpogled v prostranost in kompleksnost vesolja.

Moč infrardeče astronomije

Zahvaljujoč najsodobnejši infrardeči opremi ima vesoljski teleskop James Webb (JWST) zmogljivost zaznavanja šibkega leska mestnih luči. V nasprotju s prehodnikom, vesoljskim teleskopom Hubble, ki je večinoma opazoval vidno svetlobo, je osredotočen na preučevanje infrardeče astronomije.

Zaradi te prednosti lahko tudi skozi goste oblake vesoljskega prahu vidi oddaljene astronomske objekte, ki jih tradicionalni teleskopi ne morejo zaznati.

Z opazovanjem in ocenjevanjem infrardečih emisij teh objektov lahko da teleskop znanstvenikom pomembne informacije o sestavi, temperaturi in drugih značilnostih teh predmetov.

Tako odpira nove poglede v našem razumevanju vesolja in utira pot prelomnim astronomskim odkritjem, tudi iskanju nezemeljskega življenja. A zaenkrat dokazov o tem torej še ni.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord