A. B. | 26. 11. 2022, 11:44 | Vir: STA

NASA v le desetih dneh podrla neverjeten rekord (VIDEO)

Twitter/NASA

Vesoljska kapsula Orion bo kmalu podrla Nasin rekord v oddaljenosti astronavtom namenjenega vesoljskega plovila od Zemlje, ki ga je leta 1970 postavil Apollo 13.

Deset dni po izstrelitvi rakete v okviru novega Nasinega lunarnega programa Artemis je vesoljska kapsula Orion vstopila v Lunino orbito

Orion naj bi danes podrl Nasin rekord v oddaljenosti astronavtom namenjenega vesoljskega plovila od Zemlje. 

Kapsula bo v Lunini orbiti teden dni

Nasini kontrolorji so Orion uspešno spravili v oddaljeno retrogradno orbito. To pomeni, da bo vesoljsko plovilo sedaj letelo približno 64.400 kilometrov nad Luno. Kapsula bo v Lunini orbiti skoraj teden dni, nato pa se bo vrnila domov. Padec v Tihi ocean je načrtovan za 11. december.

Nasa je kapsulo Orion v vesolje poslala prejšnji teden iz Kennedyjevega centra na Floridi s svojo raketo Space Launch Systems (SLS).

Drugi polet v okviru lunarnega programa bo potekal z ljudmi na krovu plovila in je predviden za leto 2024, predvidoma pa bo ubral drugačno orbito okoli Lune. Vrhunec pa naj bi predstavljala misija Artemis III, v okviru katere se bodo astronavti vrnili na Luno.

Želijo si vzpostaviti stalno prisotnost na Luni 

Nasa želi v naslednjih dveh desetletjih vzpostaviti stalno prisotnost na Luni, poleg tega naj bi jim program dolgoročno utrl tudi pot za pošiljanje misij s človeško posadko na Mars.

ZDA so svoje astronavte nazadnje poslale na Luno leta 1972, po tem pa človeških pristankov na našem edinem naravnem satelitu ni bilo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.