3. 2. 2023, 16:55 | Vir: STA

Našli so 5000 let staro gostilno, to so prve fotografije

Twitter/populararch

Skrivala se je le 50 centimetrov pod površjem. V njej so našli celo ostanke hrane. 

Skupina ameriških arheologov je v starodavnem mestu Lagaš na jugu Iraka, zdaj znanem kot Al Hiba, odkrila 5000 let staro gostilno. V njej so nato našli klopi, prostor, ki je služil kot mali hladilnik, pečico in celo ostanke hrane. 

"Odkritje najdišča, kot je ta skoraj 5000 let stara javna gostilna, tako blizu površja, je neverjetno," je o nenavadnem odkritju dejala direktorica arheološkega projekta Lagaš in kustosinja oddelka za Bližnji vzhod pri pensilvanskem muzeju za arheologijo in antropologijo v Filadelfiji Holly Pittman.

"Samo natančno, večfazno vodoravno izkopavanje lahko razkrije, kaj ostaja," je pojasnila. Vodoravno kopanje je predlagala vodja terenskega dela Sara Picimenti z univerze v italijanski Pisi in odkrili so, da se je gostilna skrivala le 50 centimetrov pod površjem, piše portal ameriške televizija CNN.

Lagaš sicer velja za eno najstarejših in največjih mezopotamskih mest. Okoli leta 3000 pred našim štetjem je bil zaradi okoliških močvirij in rodovitne zemlje eno večjih središč za kmetijstvo in ribolov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol