5. 5. 2022, 20:04 | Vir: STA

Se evakuacija iz Azovstala nadaljuje?

Profimedia
Se evakuacija iz Azovstala nadaljuje? (foto: Profimedia)

Kremelj trdi, da so humanitarni koridorji vzpostavljeni, ukrajinska vojska iz tovarne poroča drugače.

Humanitarni koridorji za evakuacijo civilistov iz jeklarne Azovstal so vzpostavljeni, so zatrdili v Kremlju, potem ko je ruska vojska v ta namen za naslednjih nekaj dni napovedala večurno prekinitev ognja.

Ukrajinski vojaki, ki vztrajajo v tovarni, nasprotno trdijo, da naj bi ruska stran kršila napovedano prekinitev ognja.

"Koridorji danes delujejo," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in ob tem zatrdil, da ruska vojska spoštuje napovedano prekinitev ognja.

Poveljnik iz vrst ukrajinskega bataljona Azov pa je zatrdil nasprotno. "Rusi so kršili obljubo premirja in niso dovolili evakuacije civilistov, ki se pred obstreljevanjem še naprej skrivajo v kleteh tovarne," je  sporočil Svjatoslav Palamar.

Pred tem so sicer že ponoči z območja prihajala poročila o silovitih spopadih za Azovstal, še zadnjo utrdbo ukrajinskih vojakov v strateško pomembnem, a uničenem Mariupolju. Ruska vojska naj bi območje napadala tudi iz zraka, glede na nekatere navedbe pa celo že vstopila v kompleks jeklarne.

Palamar je dodal, da so ruski vojaki vdrli v tovarno in sprožili silovite spopade, ki da se nadaljujejo. Ranjeni ukrajinski vojaki v tovarni "v agoniji umirajo zaradi neustreznega zdravljenja", je dejal in pozval ukrajinskega predsednika Volodmirja Zelenskega, naj poskrbi zanje in najde način za odstranitev trupel umrlih vojakov.

Kot je zatrdil Peskov, sicer ruski predsednik Vladimir Putin ni podal novih ukazov glede Azovstala. Tako ostaja v veljavi njegovo predhodno navodilo, naj vojska obkoli in izolira industrijski kompleks, namesto da bi ga napadla.

V Azovstalu poleg ukrajinskih vojakov vztraja še tudi okoli 200 civilistov, potem ko so jih okoli 100 že umaknili na varno. Skupno so v zadnjih dneh iz Mariupolja in njegove okolice evakuirali več kot 340 ljudi, je ponoči sporočil Zelenski.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.