N. V. | 6. 12. 2022, 10:15

Nasvidenje, letalski način. Kmalu bomo lahko telefonirali v zraku

Profimedia

Nebo kmalu ne bo več meja. Na krovu letal bodo zagotovili mobilna omrežja. Je torej mit, da bi uporaba telefona motila delovanje letala?

Letalski potniki v Evropski uniji bodo kmalu lahko brezskrbno in v polni funkcionalnosti uporabljali telefone tudi na nebu. Evropska komisija je namreč presodila, da lahko letalske družbe tudi na krovu letal zagotovijo tehnologijo 5G ter druga počasnejša mobilna omrežja. V praksi pa bi to pomenilo, da bi tudi med letalskimi poleti potniki lahko brezskrbno brskali po spletu, pretakali glasbene in videovsebine ter opravljali klice in pošiljali sporočila.

Nič več letalskega načina?

Letalski način je funkcija na telefonu, ki je v prvi vrsti uporabna predvsem pri potovanju z letalom. Če je funkcija na telefonu vključena, mobilnega signala ni mogoče vzpostaviti, uporabnik ne more opravljati klicev, pošiljati in prejemati sporočil ter uporabljati mobilnih podatkov. Tudi funkciji Wi-Fi in Bluetooth sta v letalskem načinu samodejno onemogočena, vse preostale funkcije telefona pa se lahko uporabljajo nemoteno.

Funkcijo je treba vključiti vselej, ko to od potnikov terja letalska družba, Evropska komisija pa je zdaj sklenila, da bo letalski način kmalu stvar preteklosti, poročanja tujih medijev povzema N1.

Profimedia

"Nebo ni več meja, ko gre za možnosti, ki jih ponuja super hitra in visokozmogljiva povezljivost," je dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Kdaj bodo sistem vzpostavili?

Rok, do katerega morajo države države članice omogočiti frekvenčne pasove 5G za letala, je 30. junij prihodnjega leta.

Podrobnosti o tem, kako naj bi se dostop do brezžičnega mobilnega omrežja pete generacije izvajal, sicer še niso znane. 

Je torej mit, da bi uporaba telefona motila delovanje letala?

Dai Whittingham, izvršni direktor britanskega odbora za varnost letenja, je povedal, da je bil letalski način v preteklosti pomemben predvsem zaradi pomanjkanja znanja o tem, kako mobilne naprave vplivajo na letala.

"V preteklosti se je pojavila skrb, da bi lahko uporaba telefona motila sisteme za samodejno krmiljenje letala," je dejal in dodal, da so izkušnje pokazale, da je tveganje za motnje izjemno majhno.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol