31. 1. 2024, 14:26 | Vir: STA

Rusija zvezo Nato označila za grožnjo

profimedia

Obsežna vojaška vaja zveze Nato Rusiji ni prav nič po godu.

Rusija vidi zvezo Nato kot grožnjo in sprejema ukrepe za spoprijemanje s tem, je danes na vprašanje o največji vojaški vaji zavezništva, ki poteka trenutno, odgovoril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Seveda je za nas grožnja, tako jo tudi obravnavamo, in nenehno sprejemamo ustrezne ukrepe za spoprijemanje z njo," je glede zveze Nato, potem ko je nedavno začela obsežne vojaške vaje, dejal Peskov. "Zavezništvo že več desetletij brez premora premika svojo vojaško infrastrukturo proti našim mejam," je še dejal novinarjem.

Zveza Nato je minuli teden začela svojo največjo vojaško vajo po koncu hladne vojne, poimenovano Neomajni branilec (Steadfast Defender). V njej bo do konca maja sodelovalo skupno 90.000 vojakov iz vseh 31 članic zavezništva in Švedske, med njimi okoli 200 pripadnikov Slovenske vojske.

Posamične vaje bodo potekale na območju od Severne Amerike do Natovega vzhodnega krila v Evropi. Sodelovalo bo 50 vojaških plovil, 80 letal in več kot 1100 bojnih vozil. Osrednji scenarij bo simulacija ruskega napada na članice zavezništva.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord