29. 1. 2024, 16:44 | Vir: STA

Svet EU sprejel odločitev, ki Rusiji ne bo prav nič po godu

Profimedia

Kljub zaostrenim razmeram, ki smo jim priča, je svet EU podaljšal sankcije proti Rusiji.

Svet EU, v katerem so države članice, je danes za pol leta podaljšal sankcije proti Rusiji zaradi njene nadaljnje destabilizacije razmer v Ukrajini. Podaljšal jih je do 31. julija letos. Zaradi poslabšanja razmer na področju človekovih pravic v Rusiji pa je uvedel sankcije proti štirim fizičnim in eni pravni osebi, so sporočili iz Bruslja.

Svet EU je sankcije zaradi destabilizacije razmer v Ukrajini proti Rusiji uvedel 31. julija 2014, po ruski agresiji na njeno sosedo februarja 2022 pa jih je razširil zaradi neizzvane, neupravičene in nezakonite vojaške agresije.

Sankcije sedaj obsegajo omejitve glede trgovine, financ, tehnologije, industrije, transporta in luksuznega blaga. Vključujejo tudi prepoved uvoza ali prenosa surove nafte in nekaterih naftnih derivatov iz Rusije v EU, ukinitev sistema Swift za več ruskih bank, zaradi širjenja dezinformacij pa začasen odvzem radiodifuznih pravic in licenc več ruskim medijem, ki jih podpira Kremelj.

Profimedia

Sankcije je povezava uvedla že proti 2000 podjetjem in posameznikom. Poleg tega je uvedla posebne ukrepe za okrepitev zmožnosti EU za preprečevanje izogibanja sankcijam.

Dokler bo Rusija nadaljevala nezakonita dejanja proti Ukrajini in kršila mednarodno pravo, bo unija ohranila vse ukrepe, ki jih je že sprejela, po potrebi pa bo sprejela dodatne, so sporočili iz Bruslja.

Sankcije proti zaposlenim v pravosodnem sistemu

Zaradi resnih kršitev človekovih pravic v Rusiji, kot so samovoljne aretacije in pridržanja, predvsem v zvezi z vidnim kritikom Kremlja Vladimirjem Kara-Murzo, ki prestaja 25-letno zaporno kazen, pa so sankcije uvedli proti trem zaposlenim v ruskem pravosodnem sistemu. Uvedli so jih tudi proti ruski paradržavni organizaciji Liga za varen internet, ki vladi pomaga pri izvajanju cenzure, kot tudi proti njeni predsednici Jekaterini Mizulini. Med drugim so ji zamrznili premoženje in prepovedali potovanje v EU.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol