K. Ž. | 28. 1. 2024, 08:30

Črn scenarij: kaj bi se zgodilo, če bi Putin premagal Ukrajino? (Ne piše se nam nič dobrega)

Profimedia

Ob številnih namigovanjih na tretjo svetovno vojno so se že mnogi vprašali, kaj bi se zgodilo, če bi Putin osvojil Ukrajino.

Velika ukrajinska protiofenziva vse bolj zastaja, kar je ponovno sprožilo vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi Putin zmagal. Podpora zahodnih držav Ukrajini usiha in v medijih je rusko agresijo ponekod zasenčil konflikt na Bližnjem vzhodu, poroča avstrijski portal oe24.

A zmaga ruskega predsednika Vladimirja Putina nad Ukrajino ne bi povzročila le popolnega "uničenja" Ukrajine in njenih prebivalcev, ampak bi bila katastrofalna tudi za zahodne države, v svojem poročilu opozarja Oleksander Daniljuk, sodelavec na Royal United Service Institutu (RUSI).

Upokojeni ameriški general Ben Hodges je za Daily Mail povedal, da bi ruska zmaga "nedvomno" povzročila padec Nata, "gospodarski pokol" za zahod in vzpon sovražnikov, kot so Kitajska, Iran in Severna Koreja.

Profimedia

Uničujoč signal 

Ključno je, da bi Rusija in druge države ukrajinski poraz videle kot vojaško izgubo za zahodne države. To bi svetu pokazalo, da Nato pod vodstvom ZDA žrtvuje evropsko državo, da bi se izognili jedrskemu spopadu.

"Ko bodo avtokrati spoznali, da se ZDA in zahodne države da premagati, naj bi bila jedrska vojna 'neizogibna'. Svet bi padel v prelivanje krvi," je zapisano v poročilu.

Profimedia

Prav tako bi bil poslan tudi signal: edini način, da se države brez jedrskega orožja branijo pred napadom jedrskih sil, bi bil, da bi same imele orožje za množično uničevanje. Ker pa se število jedrskih držav povečuje, pa je samo še vprašanje časa, kdaj jih bo država ali teroristična organizacija uporabila, je še pojasnil Daniljuk.

"Razbijanje tabuja o uporabi jedrskega orožja bi ustvarilo novo realnost, katere tragične značilnosti si je težko predstavljati," je dodal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol