28. 2. 2024, 12:42 | Vir: STA

Navalni bo po težkih prizadevanjih pokopan v Moskvi: "Ponekod so nam povedali, da je to prepovedano"

Profimedia

Navalna je zahtevala javni pogreb, da bi se ga lahko udeležili tudi podporniki, ne samo svojci.

Pogrebna slovesnost za ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je umrl v ruskem zaporu, bo v petek v cerkvi v Moskvi, so danes sporočili njegovi podporniki. Aleksejeva mati Ljudmila Navalna je sicer pred tednom dni obtožila ruske oblasti, da jo skušajo prisiliti, naj sina pokoplje na skrivaj, in zahtevala javen pogreb.

Pogrebna slovesnost za Alekseja Navalnega, ki je 16. februarja umrl v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije, bo v petek ob 14. uri po krajevnem času (12. uri po srednjeevropskem) v cerkvi v moskovskem okrožju Marin. Pokopali ga bodo na pokopališču Borisov, je na družbenem omrežju X danes sporočila tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš.

Ruske oblasti so več kot teden dni po smrti Navalnega njegovo truplo v soboto končno izročile materi Ljudmili Navalni, ki je pred tem obtožila ruske oblasti, da jo skušajo prisiliti, naj sina pokoplje na skrivaj. Navalna je zahtevala javni pogreb, da bi se ga lahko udeležili tudi podporniki, ne samo svojci.

Profimedia


Podporniki Navalnega so povedali, da je bilo težko najti cerkev, kjer bi lahko potekalo bogoslužje. "Nikjer nam niso hoteli dati ničesar. Ponekod so nam povedali, da je to prepovedano," je na Telegramu sporočil eden od zaveznikov Navalnega v izgnanstvu Ivan Ždanov, pri čemer je bil kritičen do moskovskega župana Sergeja Sobjanina, ki je blizu predsedniku Vladimirju Putinu.

Navalni, eden najglasnejših kritikov Putina, je umrl med prestajanjem 19-letne kazni v kazenski koloniji v kraju Harp onkraj polarnega kroga. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številne zahodne države pa odgovornost za njegovo smrt neposredno pripisujejo ruskemu predsedniku.

Putin, ki bo imel v četrtek imel letni nagovor v zvezni skupščini, se še vedno ni osebno odzval na smrt Navalnega, ki je leta 2020 preživel poskus zastrupitve z novičokom in je od leta 2021 pa vse do smrti tudi za rešetkami kritiziral politiko ruskega predsednika.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol