R. K. | 1. 8. 2022, 09:51

Ne boste verjeli: vaš telefon ima zelo verjetno več spomina kot nov najdražji teleskop

Profimedia/fotomontaža

Čeprav je vesoljski teleskop James Webb zasnovan na podlagi izjemno sofisticirane tehnologije, ga v prostorskih kapacitetah na trdem disku prehiteva tudi najobičajnejša naprava, ki jo ima v žepu skoraj vsak Zemljan. 

Nedavno smo lahko občudovali prve fotografije vesolja, ki jih je na Zemljo poslal novi, skoraj 10 milijard evrov vreden vesoljski teleskop James Webb. A najbrž bo marsikoga presenetilo, da so spektakularne fotografije na novem izjemno sofisticiranem teleskopu shranjene na SSD disku, ki premore le pičlih 68 gigabajtov spomina.

Profimedia

Webbu kljub temu nikoli ne zmanjka prostora

Trdi disk, ki ga je NASA vgradila v najnovejši vesoljski teleskop, svoje kapacitete prostora za shranjevanje zapolni v le dveh urah. Vendar pa se fotografije vsak dan sproti prenašajo na Zemljo, zaradi česar Webbu nikoli ne zmanjka prostora. Mednarodna mreža anten Deep Space Network s postajami v ZDA, Španiji in Avstraliji lahko podatke, ki jih pošilja teleskop, sprejema s hitrostjo 28 megabajtov na sekundo. 

Celotna vsebina trdega diska, ki je vgrajen v teleskop James Webb, se tako prinese na Zemljo v štirih urah in pol. Prenos je mogoč dvakrat na dan po štiri ure, ko je teleskop viden, zaradi česar večja kapaciteta ni potrebna.

Profimedia

Bo novemu teleskopu uspelo preseči Hubblov rekord?

Disk je bil pred vgradnjo podvržen tudi najrazličnejšim testom. Mora namreč prestati ekstremno nizke temperature, ki se gibljejo okoli -220 stopinj Celzija, in različna sevanja. Teleskop naj bi po pričakovanjih agencije NASA deloval vsaj 20 let. Se bo pa zaradi ekstremnih razmer in obrabe po desetletju kapaciteta diska zmanjšala za okoli deset odstotkov.

Pojavlja se torej vprašanje, ali bo teleskop James Webb dosegel življenjsko dobo svojega predhodnika, teleskopa Hubble, ki dnevno sicer pošlje le do dva gigabajta podatkov, a deluje že 32 let.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol