P.M. | 12. 10. 2022, 17:08

"Nehajte tarnati, če vas zebe, si oblecite pulover!" Politik državljane grajal kot majhne otroke

Profimedia

"Preveč ste razvajeni in preveč se zanašate na pomoč politikov," je označil njihov odnos do trenutnih razmer.

Nemški politik in nekdanji zvezni finančni minister Wolfgang Schäuble (CDU) je v luči prihajajoče zime in strahu pred pomanjkanjem električne energije Nemcem sporočil, da so prezahtevni in da se preveč pritožujejo. "Oblecite si pulover," je bil njegov nasvet. 

Evropo čaka težka zima

Potem ko je Rusija zaradi spora glede zahodnih sankcij prekinila dobavo plina, so cene energije skokovito narasle. Da stroškov ne bi prevalili na končne kupce, je nemška zvezna vlada sprožila program pomoči v vrednosti 250 milijard evrov.

Schäuble meni, da morajo državljani sami prispevati k tej zgodbi in da se morajo bolj potruditi.

"Državljanom morate povedati, da glede na situacijo ne morejo na dopust," je dejal politik. Na vprašanje, ali so Nemci razvajeni, je odgovoril: "Seveda so, vsi smo, vključno z mano!"

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble

Profimedia

Država ni supermarket!

80-letni nemški politik je poudaril, da se Nemci ne smejo zanašati le na pomoč politikov. "Če ljudem sugeriramo, da so vse dobrine neomejene, potem pretirano izkoriščamo državo," je bil odločen.

Ob tem je dejal, da so mnogi verjeli, da mora država svojim državljanom zagotavljati le vedno več: "Kot da je država nekakšen supermarket, kjer so državljani lovci na kupčije," je dejal in dodal, da takšno vedenje ter odnos nikakor nista vzdržna. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol