D. D. | 5. 7. 2023, 18:01

Nove šokantne informacije: električni sistem podmornice Titan so razvili študentje pripravniki (ki so se več hvalili, kot pa delali)

Profimedia

Študenti, ki so izdelali načrt električne napeljave v podmornici so se hvalili, da podmornico upravljajo s pomočjo Play Stationa. 

David Lochridge, nekdanji uslužbenec družbe OceanGate, ki je v podjetju delal med letoma 2015 in 2018, je bil odpuščen, potem ko je vzbudil dvome in zaskrbljenost glede varnosti podmornice Titan.

Zdaj so na dan prišle informacije, da je sodelavcu Robu McCallumu poslal elektronsko sporočilo, v katerem je izdal svoje občutke. Zapisal je, da se boji, da bo izvršni direktor podjetja Stockton Rush na račun svojega ega ubil sebe in druge.

"Menim, da sem precej pogumen, ko gre za nevarna dejanja, toda ta podmornica je nesreča, ki čaka, da se zgodi. Ni možnosti, da bi mi kdo plačal, da se potopim," je zapisal v sporočilu. Lochridge naj bi sicer glede varnosti podmornice opozarjal že leta 2017, vendar njegovega mnenja niso upoštevali, saj so želeli čim prej začeti s testiranjem, navajajo tuji mediji.

Stockton Rush naj bi vedel za številne napake na podmornici .

Stockton Rush naj bi vedel za številne napake na podmornici .

Profimedia

Namesto, da bi upoštevali njegova opozorila, so ga odpustili

Le nekaj ​​dni preden je Lochridge poslal to elektronsko sporočilo svojemu nekdanjemu sodelavcu, pa naj bi pregledal vse vidike podmornice in kmalu ugotovil številne napake, ki so se mu zdele problematične, med drugim je odkril tudi težave s stropnimi površinami podmornice, navaja Jutarnji.hr.

Zaskrbljen je bil tudi zaradi nevarnosti vnetljivih tal in notranjega vinilnega ovoja, za katerega je dejal, da ob vžigu oddaja zelo strupene pline. Med vsemi nevarnostmi je kot največjo izpostavil jedro iz ogljikovih vlaken, ki je odgovorno za ohranjanje življenj potnikov v ledenih globinah, kakršno so našli na razbitini Titanika.

Lochridgea je skrbelo tudi dejstvo, da je bila tudi tlačna komora izdelana iz ogljikovih vlaken, materiala, ki se ne uporablja v nobeni drugi globokomoceanski podmornici in ki v veliki meri ni bila testirana. Takrat je več strokovnjakov obsodilo Rushovo uporabo materiala, največja zaskrbljenost pa je predstavljala odločitev družbe OceanGate, da ne zahteva certificiranja za novo tehnologijo, pa tudi pomanjkanje globokomorskega testiranja.

Že leta 2018 je trdil, da Titan potrebuje več testiranj, in dejal, da so potniki lahko ogroženi, ko podmornica doseže ekstremne globine. Rush namesto, da bi upošteval njegovo zaskrbljenost, pa je Lochridgea besen odpustil piše New Yorker.        

Spomnimo…

Stockton Rush, samooklicani inovator, ki si je prizadeval premakniti meje turističnega potapljanja, je bil eden od petih, ki so umrli na zadnjem potovanju Titana, potem ko je tlačna komora implodirala blizu globine 3800 metrov, kjer leži potopljeni Titanik.

Načrt za električno napeljavo v Titanu izdelali kar študenti

Kot navaja Daily Mail, je Rush za izdelavo načrta za električni sistem, uporabljen v podmornici Titan, najel študente pripravnike. Stažisti z univerze Washington State naj bi ves čas pili energijsko pijačo in se hvalili, da uporabljajo daljinski upravljalnik Play Station za upravljanje Titana. Stažist Mark Walsh, ki študira elektrotehniko, je za univerzitetni časopis povedal, da je bil celoten električni sistem njihova zasnova. Kasneje ga je OceanGate zaposlil kot vodjo elektrotehnike, potrdil je tudi, da je najel več drugih pripravnikov.

Načrte za električno napeljavo podmornice Titan, naj bi izdelali kar študenti.

Načrte za električno napeljavo podmornice Titan, naj bi izdelali kar študenti.

Profimedia

Težave na Titanu tudi na ekspediciji leta 2021

Moški, ki je bil potnik na odpravi Titan leta 2021, trdi, da je direktor družbe OceanGate predlagal posadki, da spi na podmornici, ko je obtičala na dnu Atlantika. Ekspedicija, na kateri je bil tudi producent in snemalec Jaden Pan je doživela grozljiv preobrat, ko se je baterija podmornice izpraznila le dve uri po tem, ko se je spustila na dno oceana do razbitin Titanika.

Težave na podmornici so se pojavile že na ekspediciji leta 2021.

Težave na podmornici so se pojavile že na ekspediciji leta 2021.

Profimedia

V lanskem intervjuju za BBC se je snemalec spomnil trenutka, ko je Rush potnikom rekel, da je baterija 'fuč'. "A potem je pojasnil, da se je izpraznila ena od baterij in da imamo težave z elektronskim sproščanjem teže podmornice ter da se bomo težko vrnili na površje," je takrat povedal Pan.

Med reševanjem težave, ko je podmornica potonila na dno oceana, naj bi Rush potnikom večkrat ponudil, naj gredo spat. Polovica posadke se je strinjala, da lahko spijo na oceanskem dnu, ostali pa niso želeli noči preživeti pod gladino. Po 24 urah, je bila težava odpravljena in podmornica je lahko izplula na površje, navaja Dnevnik.hr.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol