R. K. | 28. 6. 2023, 20:02

FOTO: Iz globin oceana dvignili razbitine podmornice Titan (poglejte, kaj je od plovila po imploziji ostalo)

Profimedia/fotomontaža

Na fotografijah je mogoče prepoznati ukrivljeno pločevino nesrečnega plovila.

S pomočjo globokomorskih robotov so iz globin Atlantskega oceana dvignili ostanke podmornice Titan, ki je 18. junija med potopom do razbitin Titanika izginila. Njene ostanke so na dnu oceana našli nekaj dni kasneje, ko so ugotovili, da je plovilo, na katerem je bilo pet članov posadke, zaradi pritiska implodiralo.  

Profimedia

Na fotografijah, ki so kmalu po dvigu razbitin zaokrožile po spletu, je vidno nekaj kosov podmornice, ki so jih prekrili z belimi ponjavami. Vidni so tudi kabli, ki so nekoč pripadali nesrečnemu plovilu. Posnetki so nastali med raztovarjanjem z ameriških ladij Sycamore in Horrizon Arctic v pristanišču v St John'su na Novi Fundlandiji.

Profimedia

Kdo je bil na krovu?

Med nesrečo je življenje izgubilo vseh pet članov posadke. Na krovu so bili izvršni direktor podjetja OceanGate, ki je upravljalo podmornico Titan, Stockton Rush, britanski milijarder Hamish Harding, nekdanji potapljač francoske mornarice Paul-Henri Nargeolet, pakistanski poslovnež Shahzada Dawood in njegov 19-letni sin Suleman.

Profimedia

Podmornica je stik z matično ladjo Polar Prince izgubila le eno uro in 45 minut po tem, ko se je 18. junija spustila proti razbitini Titanika, kar je sprožilo veliko iskalno akcijo. Upanje, da bi člane posadke našli žive, je dokončno izginilo po štirih dneh iskanja, ko so na dnu oceana odkrili razbitine podmornice.