STA/P.M. | 23. 6. 2023, 14:41

Tragedija na morskem dnu: oster odziv režiserja Titanika, reševalna akcija je bila le farsa!

Profimedia

Kritik v zvezi z nesrečno odpravo in vsem, kar je sledilo, ima veliko!

Režiser in oskarjevec James Cameron, ki je leta 1997 režiral filmsko uspešnico Titanik, je v intervjuju za televizijo ABC povedal: "Preseneča me podobnost s samo nesrečo Titanika, pri kateri je bil kapitan večkrat opozorjen na led pred ladjo, a je kljub temu s polno hitrostjo zapeljal v ledeno goro, zaradi česar je umrlo veliko ljudi." S tem je želel povedati, da je Stockton Rush, izvršni direktor podjetja OceanGate, ki je organiziralo odpravo, kljub številnim varnostnim opozorilom prehitro organiziral potop. Rush je bil prav tako za krmilom podvodnega plovila.

Titanik se je potopil leta 1912.

Titanik se je potopil leta 1912.

Profimedia

Pravi, da je bilo vse znano že več dni prej

Kmalu po tem, ko se je s podmornico Titan izgubil stik, je ameriška mornarica na območju zaznala zvok implozije, je v četrtek razkril njen predstavnik. Pet članov posadke naj bi umrlo takoj, ko je podmornica utrpela 'katastrofalno implozijo' le 1600 ft od premca ponesrečene čezoceanske ladje, je sporočila ameriška obalna straža. 

"Vedel sem, da je podmornica točno pod zadnjo znano globino in položajem. In točno tam so jo našli," je dejal.

"Vedel sem, da je podmornica točno pod zadnjo znano globino in položajem. In točno tam so jo našli," je dejal.

Profimedia

Cameron je ob tem za ABC dejal, da je sam implozijo podmornice napovedal že nekaj dni, preden so našli njene ostanke, njeno večdnevno iskanje pa je označil za "dolgotrajno nočno morsko farso". Odgovor na vprašanje, zakaj so mediji več dni javnost obveščali o poteku akcije in sorodnikom dajali upanje, da so njihovi družinski člani morda še živi, je trenutno le "stvar številnih špekulacij", je dejal.

Cameron se je sam v preteklosti že 33-krat potopil k razbitinam Titanika.

Cameron se je sam v preteklosti že 33-krat potopil k razbitinam Titanika.

Profimedia

Pojasnilo o dogajanju 

Ameriška mornarica je implozijo zaznala že v nedeljo kmalu po splovitvi Titana, podvodni zvoki, ki jih je slišala v torek in sredo, pa niso bili povezani s podmornico, je poročal Wall Street Journal, ki se je skliceval na vire pri mornarici. Informacije o imploziji je mornarici posredovala obalna straža, ki je nadaljevala z iskanjem, saj ta ni bila prepričana, da so podatki dokončni. 

Zadnje upanje je ugasnilo v četrtek, ko naj bi 96-urna zaloga kisika v podmornici po nedeljskem splavitvi pošla, obalna straža pa je sporočila, da so v severnoatlantskih vodah 488 metrov od Titanika našli razbitine.

Kontraadmiral John Mauger je dejal, da je prišlo do katastrofalne izgube pritiska in posledično do implozije plovila. Podjetje OceanGate, ki je upravljalo podmornico, je v izjavi sporočilo, da je vseh pet ljudi na plovilu, vključno z izvršnim direktorjem in pilotom Stocktonom Rushem žal izgubljenih. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord