7. 6. 2022, 14:20 | Vir: STA

Nemci se drenjajo na prenatrpanih vlakih, pristojni prejeli na stotine pritožb

Profimedia

Na nemških javnih prevoznih sredstvih vlada kaos, nejevolni potniki pa se zaposlenih tudi verbalno lotevajo. Kaj je razlog za takšno stanje?

V Nemčiji se, potem ko so zaradi draginje za obdobje treh mesecev uvedli poceni enotno vozovnico za javni promet, soočajo s hudo gnečo na vlakih. Minuli konec tedna, podaljšan za binkoštni ponedeljek, naj bi bilo prezasedenih 400 vlakov, zaradi gneče pa so pri upravljalcu železnice Deutsche Bahn našteli 700 pritožb dnevno.

Profimedia

Gneča zaradi poceni vozovnic

Nemške oblasti so pred kratkim uvedle enotno vozovnico, ki mesečno stane devet evrov, potniki pa jo lahko do konca avgusta uporabljajo za ves mestni železniški in avtobusni promet, linijski avtobusni promet ter regionalni železniški promet. Izjema so hitri Intercity in ICE vlaki.

Kot pojasnjujejo v Deutsche Bahn, so poceni vozovnice v kombinaciji s prazniki minuli podaljšani konec tedna sprožile veliko gnečo.

Profimedia

Delavci so opravili na tisoče nadur

Potniki so poročali, da na nekaterih vlakih ni bilo mogoče dobiti sedeža, da se ponekod ni bilo mogoče vkrcati na vlak s kolesom in da je prihajalo tudi do zamud. Tam, kjer je bilo najhuje, so morali celo sestopati z vlakov.

Predstavnik podjetja Ralf Damde je pojasnil, da je bilo v treh dneh prezasedenih 400 vlakov. Zaradi gneče so dobili po 700 prijav dnevno. Fizičnih napadov na njihove zaposlene sicer ni bilo, je bilo pa veliko verbalnih, je opozoril. Dodal je še, da je bilo zaradi velikega povpraševanja po njihovih storitvah narejenih na tisoče nadur.

Profimedia

 

Najhuje je bilo na regionalnih vlakih proti Baltskemu morju, pa tudi proti severnima mestoma Hamburg in Bremen. Na glavni berlinski železniški postaji so bili zaradi gneče prisotni policisti.

Za poceni vozovnice visoka državna subvencija

Poceni mesečne vozovnice je mogoče kupiti kjerkoli v Nemčiji in jih uporabljati po vsej državi. Na voljo so za mesece junij, julij in avgust, veljavne pa vsakič do konca koledarskega meseca, ne glede na to, na kateri dan v mesecu jo uporabnik kupi. Nemška vlada bo za ukrep subvencioniranja vozovnic namenila 2,5 milijarde evrov.

Profimedia

Minister za promet Volker Wissing je prepričan, da nižje cene vozovnic predstavljajo tudi priložnost za promocijo okolju prijaznega transporta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord