R. K. | 10. 4. 2023, 06:00

Nenavadna turistična znamenitost: bi se peljali z rožnatim vlakom, ki ga poganja juha iz lokalnih restavracij?

Profimedia/fotomontaža

Vožnjo spremljajo prijetne vonjave, zaradi katerih lahko hitro postanete lačni.

Japonska je med ljubitelji železnice in vlakov destinacija številka ena. Od izjemno hitrih in modernih vlakov, ki veljajo za čudo tehnologije, do počasnih turističnih voženj po idiličnih železniških progah, kjer potujete s komaj 10 kilometri na uro, je potovanje z vlakom v deželi vzhajajočega sonca nekaj, česar kot turist ne smete zamuditi. Imajo pa tudi vlak, je še posebej svojevrsten.

Profimedia

Lokomotiva z rožnatimi vagoni, ki potnike pelje do slikovitega mesta Takachiho, ni posebna le zaradi svoje barve, ki bi se lepo uskladila tudi s cvetočimi japonskimi češnjami, temveč je jo poganja tudi nadvse nenavadno gorivo. Med idilično vožnjo, ki med drugim pelje prek najvišjega mostu na Japonskem in na kateri lahko turisti občudujejo tako gore kot riževa polja, je zaradi posebnega goriva v zraku tudi vonj po masti

Nevarnost, da postanete lačni

Točneje gre za vonj japonske ramen juhe, ki rožnato vozilo poganja. Vlak so namrč v drugi polovici leta 2022 posodobili na način, da lahko pelje na maščobo, ki jo pridobijo iz ostankov juhe, ki jo zavržejo okoliške restavracije. Gorivo v japonskem transportnem podjetju Nishida Logistics pripravijo tako, da ločijo svinjsko maščobo od ostankov ramena in jo prečistijo, nato pa jo zmešajo s starimi olji, ki so bila uporabljena za cvrtje hrane.

Gorivo, ki ga tako pridobijo, je sestavljeno iz 90 odstotkov jedilnega olja in 10 odstotkov maščobe iz japonske jušne specialitete in je dovolj močno, da poganja lokomotivo, ki po goratem območju vleče polno naložene vagone. Zaradi vonjav v zraku lahko resda postanete lačni, a podobne vožnje najbrž ne morete izkusiti nikjer drugje na svetu, piše Dnevnik.hr.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord