Uredništvo | 28. 9. 2023, 15:32

"Saj imamo pašteto in kruh ..." Mama mladoletne otroke zaradi partnerja za več dni pustila v poplavljeni hiši

Profimedia

Partner je na prvem mestu, je pojasnila svojo odločitev.

Iz Hrvaške prihaja pravzaprav neverjetna vest o sila neodgovorni mami, ki je tri mladoletne otroke pustila same doma in odšla s partnerjem na obisk k njegovim staršem. 

Najstarejši, star je 15 let, je moral paziti na dva malčka, med njima eden obiskuje vrtec. Po nekaj dneh so sosedje o neodgovornem ravnanju mame obvestili center za socialno delo, ki je otroke odpeljal na varno. Ko so jo poklicali in ji povedali, da so ji odvzeli otroke, je po poročanju hrvaških medijev delovala zelo brezbrižno. Namesto da bi se takoj vrnila, je to storila šele po nekaj dneh. 

Ena izmed sob zalita z vodo

Pristojne ni razburilo zgolj dejstvo, da je mama pustila mladoletne otroke same doma, temveč šokirajo tudi razmere, v katerih so živeli. Hiša je bi bila vse prej kot topel kraj ... Ko so delavci pristojnih služb ugotovili, kaj se dogaja, so nemudoma ukrepali, nad tem, kar jih je pričakalo, pa so bili zgroženi. Trije otroci so stali drug ob drugem tik ob vratih. Starejša sta bila oblečena v krznena plašča, najmlajši pa le v majici. Rekli so, da se bo mama kmalu vrnila. Hiša je bila hladna, ena izmed sob pa celo zalita z vodo. Najstarejši otrok je pojasnil, da skrbi za mlajša brata in jima kuha. Ponosno je povedal, da jima je tisti dan pripravil pokovko, sicer pa so preskrbljeni, saj imajo pašteto in kruh. Dneve so preživljali z igranjem različnih iger. 

Otroke so odpeljali uslužbenci centra za socialno delo.

Otroke so odpeljali uslužbenci centra za socialno delo.

Profimedia

Bolj pomembna tašča kot lastni otroci

Ko so jih želeli odpeljati, se sprva otroci niso upirali, a so se zatem podali v beg. Ko so jih ujeli, so jim razložili, da na tak način ne morejo živeti, in jih namestili v ustrezne ustanove. 

Po mnenju izvedenca mati trpi za duševno motnjo, po mnenju tožilstva pa je hudo kršila otrokove pravice, zato je bila ovadena za tri kazniva dejanja zoper zakonsko zvezo, družino in otroke. V nedavno vloženi obtožnici zoper njo zahtevajo delno pogojno kazen v višini 18 mesecev, od tega bi morala pol leta preživeti v zaporu, preostanek pa na prostosti.

Obtožena je priznala krivdo in povedala, da se je tako odločila, ker jo je zgrabila panika zaradi zdravstvenega stanja partnerjeve matere, ki ji je na prvem mestu. Dodala je, da je otroke pustila same, ker ni imela nikogar, ki bi skrbel zanje.  

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord