P.M. | 23. 3. 2023, 23:00

Neprijeten prizor v hrvaškem biseru: gradnja luksuznega hotela močno onesnažila morje

Profimedia

Kot pravijo, bo madež na gladini morja najverjetneje še nekaj časa metal slabo luč na celoten kraj.

Zaradi gradnje prestižnega Hyatt Hotela Maraska hotela v Zadru se je na gladini morja pojavila velika rjava lisa, ki se razteza vse do mestnega pristanišča. Morske in podzemne vode se skupaj z zemeljskim materialom odvajajo v morje prek obstoječe meteorne kanalizacije objekta, kar ustvarja 200 metrov dolg in 50 metrov širok madež, ki pa "po prvih ugotovitvah ne predstavlja nevarnosti za rastlinstvo in živalstvo v morju," je povedal Grgo Peronja, direktor Odvodnje d.o.o. v Zadru.

"Bližina morja povzroči, da morje prodre v nekatere izkope, po prenehanju dotoka takšne, recimo temu motne morske vode, se zbistri v 24 urah in ni posebnih sledi ali škode za okolje," je sporočil.

Investitor Doğuş Group, ki stoji za gradnjo, naj bi možnost motnosti morja predhodno napovedal in o tem obvestil vse pristojne institucije v mestu, zato ne razumejo razburjenosti domačinov, navaja Vijesti.hr. A kot kaže obvestilo investitorja očitno ni bilo dovolj dobro posredovano meščanom. Ko se je rjava lisa prvič pojavila na morski gladini, jih je namreč zaskrbelo, da bi lahko šlo za iztekanje kanalizacije.

V zadevo je trenutno vključen tudi zavod za javno zdravje, ki nadzoruje kakovost morja. Ivana Božić, finančna menedžerka Doğuş Group Hrvaška, je ob tem pojasnila: "Vzorci se jemljejo prej, na več lokacijah, pred in med, torej vsakih nekaj dni." Rezultati bodo najverjetneje znani do konca tedna, posebnih težav pa ne pričakujejo. V gradbenem podjetju mirijo, da nameravajo z deli zaključiti s prvim valom letošnjih turistov, kar je običajno prvega maja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord