K. Ž. | 4. 10. 2023, 09:21

Nove podrobnosti grozljive nesreče avtobusa, v kateri je umrlo 21 ljudi: "Kriki so se spremenili v smrtno tišino"

Profimedia

Na dan prihajajo nove podrobnosti tragične nesreče, ki se je zgodila nedaleč stran od slovenske meje.

Včeraj zvečer je Italijo pretresla huda novica o grozljivi nesreči avtobusa, ki je zgrmel z mostu ter padel približno 15 metrov v globino. Avtobus je bil na poti iz Benetk v kamp v bližnjem okrožju Marghera, ko je prebil ograjo ter zapeljal z mostu. Po navedbah pristojnih naj bi v nesreči umrlo 21 ljudi, med njimi dva otroka. Vse potnike so že rešili iz avtobusa, med zadnjimi je bil voznik avtobusa, 40-letni Alberto Rizzoto.

V nesreči je bilo poškodovanih 20 oseb, med njimi pet hudo. Štiriletna deklica se še bori za življenje. Vsi poškodovani se zdravijo v bolnišnici, poroča portal Bild.

Mogoč vzrok: slabo počutje voznika

Beneško državno tožilstvo je zdaj sprožilo preiskavo, da bi ugotovilo, zakaj je avtobus prevoznega podjetja La Linea zgrmel v globino. Več italijanskih medijev domneva, da je voznik avtobusa zaradi slabega počutja izgubil nadzor nad vozilom. Na kraju nesreče policija namreč ni odkrila nobenih sledi zaviranja, vendar za zdaj še ne izključujejo možnosti okvare.

Profimedia

Pričevanje očividcev: "Grozljiva smrtna tišina"

Očividec Leonardo je za italijanski medij La Presse opisal nesrečo: "Slišal sem glasno zaviranje, mislil sem, da gre za vlak. Nato sem zaslišal udarec. Postalo me je strah. Pogledal sem čez in videl dim, slišal sem, kako ljudje prosijo za pomoč."

Italijan se je nahajal v enem izmed klubov v bližini in je nemudoma odhitel na pomoč: "Ko sem prišel do avtobusa, so se kriki spremenili v grozljivo smrtno tišino. Hotel sem pomagati, vendar sta me policistka in prijatelj zaustavila, saj je avtobus še gorel."

Profimedia

Beneški župan Luigi Brugnaro je dejal, da je bilo na avtobusu veliko ljudi, ki so se z dela vračali domov. "Avtobus je prevažal tudi potnike v kamp. Na avtobusu se je nahajalo veliko tujcev, med njimi tudi otroci. Našli smo ukrajinske dokumente." Italijanski mediji poročajo, da je bilo poleg italijanskega voznika med žrtvami pet Ukrajincev, nemški državljan, kot tudi turisti iz Francije ter Hrvaške. Med poškodovanimi sta tudi dve avstrijski državljanki, poroča avstrijski portal oe24.

Požrtvovalnost mladega delavca

Dva mlada delavca iz ladijskega podjetja Fincantieri sta bila priča nesreči. Nemudoma sta začela reševati ljudi, ki so bili ujeti v avtobusu. 27-letni Gambijec Boubacar Toure je na videoposnetku opisal, kako je iz vozila rešil deklico, pet oseb ter manjšega psa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol