26. 4. 2022, 21:33 | Vir: STA

Nesreča v premogovniku: našli še štiri smrtne žrtve

Slika premogovnika je simbolična.

Profimedia

Po večjem potresu konec prejšnjega tedna je Poljska potrdila, da je skupno potrjeno število smrtnih žrtev zdaj naraslo že na deset oseb. 

Poljske reševalne službe so v premogovniku v bližini poljskega mesta Zofiowka po sobotnem potresu našle preostala trupla pogrešanih rudarjev. Skupno je tako potrjeno število smrtnih žrtev v nesreči naraslo na deset.


"Našli smo trupla zadnjih štirih rudarjev, pogrešanih v nesreči v rudniku, ki jih zdaj spravljamo na površje,"Marcin Golebiowski.

V soboto je namreč v premogovniku Zofiowka na globini 900 metrov prišlo do močnega potresa, ki ga je spremljalo uhajanje metana. Od 52 rudarjev, ki so bili v bližini kraja potresa, se jih je le 42 nepoškodovanih vrnilo na površje. Aktivirali so dvanajst reševalnih ekip, ki so poskušale rešiti preostale rudarje, a so bile žal neuspešne.

To je bila že druga tovrstna nesreča na Poljskem v preteklem tednu, saj je v sredo v eksploziji v rudniku Pniowek umrlo sedem ljudi, pet na samem kraju nesreče, dva pa v bolnišnici. Sedem oseb še vedno pogrešajo, iskanje pa so prekinili v petek, potem ko so zaradi tretje eksplozije razmere v rudniku postale prenevarne.

Poljska, ki se sicer zanaša na premog pri pridobivanju približno 70 odstotkov svoje energije, se v zadnjih letih sooča z obilico rudarskih nesreč. Leta 2018 je premogovnik Zofiowka prav tako prizadel potres, pri čemer je umrlo pet rudarjev, lansko leto pa sta v rudniku Myslowice-Wesola na jugu države umrla dva rudarja, ko se je zrušila podzemna stena.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord