10. 11. 2023, 09:37 | Vir: STA

Netanjahu jasen: "Prekinitev ognja s Hamasom bi pomenila predajo"

Profimedia

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v četrtek znova zavrnil možnost prekinitve ognja na območju Gaze in zatrdil, da vojska v ofenzivi proti skrajnemu gibanju Hamas napreduje "izjemno dobro". Vztrajal pa je, da Izrael nima namena zasesti enklave in tam vladati.

"Prekinitev ognja s Hamasom bi pomenila predajo," je dejal v pogovoru za ameriško televizijo Fox News in pojasnil, da za vojaško ofenzivo ne obstaja nikakršna časovnica. "Mislim, da izraelska vojska napreduje izjemno dobro," je dejal in dodal, da bodo nadaljevali, dokler bo treba.

Izrael je napovedal uničenja Hamasa, potem ko so pripadniki skupine 7. oktobra vdrli prek meje in na izraelskem ozemlju ubili 1400 ljudi, večinoma civilistov, še 240 so jih zajeli kot talce. V povračilnih napadih izraelske vojske je bilo doslej na območju Gaze ubitih več kot 10.800 ljudi, po navedbah tamkajšnjih oblasti večinoma civilistov, med njimi številni otroci.

Profimedia

Netanjahu je v četrtek zatrdil, da Izrael ne namerava v Gazi ostati na dolgi rok. "Ne prizadevamo si zasesti Gaze, ne prizadevamo si okupirati Gaze in ne prizadevamo si vladati v Gazi," je dejal. Je pa poudaril, da bo na območju potrebna civilna vlada, obenem pa bo Izrael moral zagotoviti, da se napad, kakršen se je zgodil 7. oktobra, ne ponovi.

Izraelske sile bodo po njegovih besedah ostale pripravljene, da po potrebi ponovno "vstopijo v Gazo in ubijejo ubijalce". "To bo preprečilo ponoven pojav gibanja, kakršno je Hamas," je bil prepričan v pogovoru, ki ga povzemata francoska tiskovna agencija AFP in britanski BBC.

Sovražnosti na območju so ponovno vzplamtele prav, ko se je Izrael bližal mirovnemu dogovoru s Savdsko Arabijo, potem ko je že normaliziral odnose z več drugimi arabskimi državami. Netanjahu meni, da konflikt ne bo spodkopal diplomatskega uspeha in da se bodo lahko pogajanja obnovila, ko Izrael uniči Hamas. "Pogoji bodo takrat zreli. Pravzaprav mislim, da bodo po zmagi še bolj zreli," je še dejal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol