13. 10. 2023, 09:41 | Vir: STA

New York poka po šivih: ukinili bi pravico do zavetišča

Profimedia

Mesto New York želi s tožbo ukiniti 40 let staro zakonsko določeno pravico do zavetišča, potem ko je v zadnjih mesecih v velemesto prišlo več kot 120.000 nezakonitih priseljencev.

Newyorški mediji poročajo, da ima mesto s tem več milijard dolarjev stroškov. Tožbo podpira tudi guvernerka zvezne države New York Kathy Hochul.

Priseljence v New York pošiljajo guvernerji južnih zveznih držav, kot sta Florida in Teksas, mestne oblasti pa so jih v okviru pravice do zavetišča naselile v hotele in druga začasna zatočišča. Zakon o tej pravici je bil sicer pred 40 leti sprejet, da bi zagotovili streho nad glavo lokalnim brezdomcem, vendar ne izključuje nezakonitih priseljencev.

Guvernerka Hochul je v četrtek sporočila, da zakon ni bil nikoli mišljen kot sredstvo za reševanje mednarodne krize, kot je sedanja. Mestne oblasti računajo, da bodo imele s priseljenci v naslednjih letih več kot 12 milijard dolarjev stroškov in zahtevajo pomoč zvezne vlade. Na tak način uzakonjene pravice do zavetišča nima nobeno drugo veliko mesto v ZDA.

Newyorški župan Eric Adams je prejšnji teden zaprosil sodišče, naj mu dovoli ukinitev zakonskega mandata pravice do zavetišča, ko gre za izredno povečanje števila prebivalstva, ki potrebuje zavetišče. Mesto sicer skuša zmanjšati stroške s tem, da odraslim migrantom zagotovi največ do 30 dni bivanja.

Dave Giffe, izvršni direktor Koalicije za brezdomce - organizacije za pomoč brezdomcem in družinam, je medtem izrazil nasprotovanje ukinitvi pravice, ker bo to vplivalo tudi na vse druge brezdomce v mestu, poroča Daily News.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol