28. 9. 2023, 13:38 | Vir: STA

Hrvati kritični do poteze slovenske policije: produktivnejše bi bilo, če bi pomagali na druge načine

Bobo

Naši južni sosedje se bojijo, da Evropa drvi v še eno migrantsko krizo, a menijo, da za povečano število nezakonitih prehodov ni pošteno kriviti njihovih policistov.

Hrvaška policija je letos zabeležila 54.593 nezakonitih prehodov meje, kar je 140 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, je danes izpostavil vodja uprave za mejo hrvaškega notranjega ministrstva Zoran Ničeno. Okrepljen nadzor slovenske policije na meji s Hrvaško je ocenil kot taktično potezo in poudaril, da ne gre za uvajanje mejnega nadzora.

PU Novo mesto

Taktična poteza, ki vpliva na notranjepolitično stanje

Slovenska policija je v sredo okrepila nadzor na najbolj kritičnih delih ob meji s Hrvaško, kjer prihaja do povečanega števila nezakonitih prehodov.

Ničeno je davi ocenil, da ukrep slovenske policije prinaša večjo vidnost policije in s tem občutek varnosti za državljane. "To je taktična poteza, ki vpliva na notranjepolitično stanje v Sloveniji. To ni ukrep uvajanja nadzora na notranji meji," je ocenil. Obenem je poudaril, da policijski nadzor ob meji s Slovenijo morajo opravljati kljub vstopu Hrvaške v schengen.

Bobo

Hrvati kritični do slovenske poteze

Da gre za ukrep, s katerim želi Slovenija predvsem umiriti javnost, je v pogovoru za radio ocenil tudi predsednik hrvaškega parlamentarnega odbora za evropske zadeve Domagoj Hajduković.

Hajduković je izrazil razumevanje za zaskrbljenost dela javnosti zaradi povečanega pritiska na tako imenovani zahodnobalkanski poti. Ob tem je izpostavil, da ni pošteno kriviti hrvaške policije, ker gre za veliko število migrantov, posebno prek meje z Bosno in Hercegovino.

Hajduković še meni, da bi bilo produktivnejše, če bi "kolegi iz Slovenije kolegom iz Hrvaške" pomagali na druge načine. "Lahko bi pomagali pri skupni krepitvi zunanje meje Evropske unije namesto tega," je dejal in dodal, da ukrep ne bo vplival na odprtost meja.

Profimedia

"Evropa drvi v še eno migrantsko krizo"

Da okrepljen nadzor ne bo ogrozil schengna, je v pogovoru za radio poudaril tudi hrvaški poslanec v Evropskem parlamentu Karlo Ressler (EPP/HDZ). "Vse tisto, kar bo izvajala slovenska policija, bo izvajala v sodelovanju z našo policijo, to pa je tisto, kar potrebuje Evropa, več sodelovanja in več medsebojne vključenosti, ker je popolnoma očitno, da Evropa drvi v še eno migrantsko krizo," je ocenil.

Hrvaški policisti so s slovenskimi policisti po navedbah Ničena imeli 445 mešanih patrulj na območjih, kjer je največ nezakonitih prehodov meje. Med migranti, ki so jih ujeli na meji, je bilo po njegovih besedah 23.000 takšnih, ki so zaprosili za azil. To po njegovih besedah govori o tem, da tihotapci in migranti dobro poznajo delovanje Evropske unije, saj vedo, da se tako lahko svobodno gibljejo, dokler so na Hrvaškem.

PU Novo mesto

Kako zmanjšati število nezakonitih prehodov državne meje?

Po njegovem prepričanju lahko na zmanjševanje števila nezakonitih migrantov vplivajo tako, da poskušajo razbiti tihotapske verige. Letos so do srede po njegovih navedbah zajeli že 905 tihotapcev.

Okrepljen nadzor je že včeraj komentirali tudi hrvaški vrh. Vsi so se strinjali, da ne gre za grožnjo schengnu. "To je nadzor notranjega ozemlja, to dela tudi Hrvaška," je izjavil premier Andrej Plenković. Predsednik sabora Gordan Jandroković pa je dejal, da je bila odločitev Slovenije pričakovana.

Slovenska policija je od začetka leta do konca avgusta sicer zabeležila 36.137 nezakonitih prehodov državne meje med Slovenijo in Hrvaško, v enakem obdobju lani pa 13.601.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol